X
Annons
X

Surfande stjärnkockar i matmeckat Santa Monica

Utrustade med kökskniv och surfingbräda delar krögarna sin tid mellan krogköket och havet. Lägg till lokala bryggerisuccéer och Los Angeles bästa bonde­marknader så är det inte konstigt att kustnära Santa Monica har förvandlats till ett verkligt matmecka.

Innan kockarna börjar sin dag i köket går de en dust med vågorna.
Innan kockarna börjar sin dag i köket går de en dust med vågorna. Foto: Christian Gustavsson

Den nyvakna solen har hällt citronsaft över Santa Monica. Det gula ljuset är som ett varmt, filmiskt filter. I fjärran skymtar bergskedjan Santa Monica Mountains i ett mjölkigt morgondis under en ljusblå himmel. Ovanpå Stilla havets vågor guppar en handfull surfare.

Morgonpigga joggare motionerar i strandbrynet med sina hundar och ett stenkast från dem väntar Josiah Citrin vid Santa Monicas bondemarknad. Eftersom det är onsdag inleder han alltid sin dag här. Eller nej, det är inte riktigt sant. Dagen börjar alltid i havet, ridandes bränningar på en bräda.

– Om surf eller matlagning är viktigast? Det går inte att välja! säger han med ett stort skratt och tillägger att de flesta som likt honom är födda här fostras med både havet och hälsointresset från första andetag.

Annons
X
Bondemarknaden i Santa Monica hålls tre för­middagar i veckan och är en storfavorit bland lokala kockar. Foto: Christian Gustavsson

Vi strosar bland ekologiska rotfrukter, kål och betor i regnbågens alla färger. Grödorna kommer från dalgångarnas jordbrukssamhällen och ett par dagar i veckan säljs de på marknaden. Stämningen är familjär. Glada tillrop möts av breda leenden. Redan innan Citrin öppnade den prisbelönta restaurangen Mélisse 1999 drev han JiRaffe tillsammans med en annan celeber LA-kock, Raphael Lunetta. De uppmärksammades snabbt för sin förstklassiga kokkonst lagad på lokala råvaror. På marknaden hälsas Citrin som en gammal vän. Och det är precis vad han är vid det här laget.

Vi stannar vid ett stånd som säljer persimoner, fylliga likt bifftomater. De smakar sött och smörigt mot gommen.

– De här med lite crème fraîche och ingefärste ... säger Citrin drömskt.

Josiah Citrin (till vänster) är en veteran på krogscenen. Tillsammans med kollegan Joseph Johnson driver han bland annat Mélisse och Charcoal Venice. Foto: Ricardo DeAratanha

Oavsett om man besökt Los Angeles eller inte finns en slags allmän kännedom tack vare filmer, tv-serier – och myter. Det är en plats där gränsen mellan dröm och verklighet suddats ut. Det är avslappnat och exhibitionistiskt på en och samma gång, palmer och pooler bland asfalt och motorvägar.

Många dras hit likt nattfjärilar till ljuset – och just ljuset spelar stor roll. En plats där solen gassar över till synes oändliga strandlinjer trehundra dagar om året är perfekt att odla fantasier på. Mat och vin likaså. Det finns inget självklart centrum, kommunen Los Angeles består av ett åttiotal städer med lika många personligheter. Välbärgade Santa Monica är en av de mest lockande. Mycket beroende på att dess tydligaste karaktärsdrag är just dem Citrin påpekat: närheten till havet och vurmen för hälsosam livsstil. Att det är högst promenadvänligt hjälper också till, denna ovanliga lyxsysselsättning i en tolvmiljonersstad med trafiköverskott.

Den berömda piren öppnade 1909. I dag är den en populär havsoas med nöjesfält och restauranger. Foto: Christian Gustavsson

Promenerar är därför vad vi gör. Under ett par dagar har vi utforskat Santa Monica till fots. Vid havet tronar den Baywatch-berömda piren med pariserhjul och karuseller, och innanför ligger åtta gemytliga kvarter kantade med välsorterade vintagebutiker, restauranger, yogastudior och gallerier. Att stötta och bevara närsamhället är viktigt. På gastrobaren The Independence blandar Vincenzo Marianella drinkar med färska ingredienser från bondemarknaden.

– Jag använder även en kalifornisk bourbon för att göra det ännu mer lokalt och originellt, säger Marinella medan han plockar ner en flaska St. George Breaking & Entering från hyllan och mixar en skvätt med honungssirap och färsk citronsaft.

– Varsågod! En Gold rush.

Ceviche på gastrobaren The Independence serveras i form av räkor, krabba, gurka och avokado i rökt tomatsås. Foto: Christian Gustavsson

Mat- och dryckestrenden som exploderat i och omkring Santa Monica beskrivs ofta med den gamla kaliforniska guldfebertermen. Klimatet är idealiskt för matlagningsdrömmar och numera är det nästan lika vanligt att kockar, mixologer och jordbrukare vallfärdar till detta västliga lyckoland som andra sorters eskapister gjort före dem i årtionden. Intresset för deras smakfulla äventyr växer ständigt.

– Vi bestämde tidigt att om vi inte kunde göra vår öl i Santa Monica skulle vi inte göra någon öl alls, förklarar bryggaren Scott Francis som lanserade Santa Monica Brew Works för fyra år sedan.

Succén har vuxit snabbt och i fjol öppnade man sitt första tasting room. Tillsammans med likasinnade bryggerier som Eagle Rock Brewery och The Hermosillo har man skapat ett rykte om sig att vara en lika inflytelserik ölstad som grannarna San Francisco och San Diego. Hela den lokala matscenen håller man sig för övrigt à jour med via Twitter. Kontot "Santa Monica Foodies" har tusentals följare som tack vare mikrobloggen vet exakt vilka matkreatörer som dyker upp när det är food truck-kvällar varje tisdag intill Ocean Avenue.

– Det var maten jag saknade, berättar Jenny Rush som svar på frågan varför hon efter en lång tid på östkusten valde att flytta tillbaka till hemstaden för snart tio år sedan.

Rustika Blue Plate Oysterette har tagit med sig New Englands skaldjurs­tradi­tioner till Santa Monica. Foto: Christian Gustavsson

Vi har slagit oss ner på hennes rustika restaurang Blue Plate Oysterette och Jenny ställer med van hand fram ett fat färska ostron med rödlök, chili, lime och koriander. Att hon tog med sig det bästa av New England blir tydligt när det efteråt serveras en traditionell lobster roll. Den fullkomligt dignar av hummerkött.

För att inte alltför många kilon ska fastna hyr vi cyklar och trampar ner till det mer bohemiska strandsamhället Venice strax söderut. Det doftar hav, lönnsirap och marijuana. Eklektiska paradgatan Abbot Kinney må vara det nav Los Angeles-hipsters roterar runt, men det är fortfarande den myllrande strandpromenaden som utgör främsta sevärdhet.

Här har Nyesha Arrington ofta susat fram på sin skateboard. Hon drev tidigare omtyckta krogen Wilshire i Santa Monica, men för något år sedan omlokaliserade hon till Venices pittoreska kanaler och ställde sig i köket på Leona. Tillsammans med Josiah Citrin och Raphael Lunetta är hon känd som en av "the surfing chefs".

Efter att ha jobbat ihop med Josiah Citrin driver Nyesha Arrington numera den egna restaurangen Leona. Foto: Kelly Carroll

– Min koreanska mormor Ai-Soon var en fantastisk kock. När jag växte upp stod jag på en pall bredvid henne och hjälpte till, berättar Arrington.

Hon minns hur hon och hennes syster skalade vitlök i timmar och tidigt lärde sig uppskatta hemlagad kimchi och eldköttet bulgogi. I dag blandar Arrington barndomens koreanska influenser med bredare kaliforniska traditioner. Vitlöken har hängt med. I en fermenterad variant lyfter den ett broccolihuvud som marinerats enligt ett familjerecept kort och gott kallat Ai-Soon-sås. I dumplings smaksätter den lamm, kronärtskocka och spenat.

Maten är en gastronomisk fullträff serverad i högst avslappnad miljö. Det finns inte ens drinkar, bara öl på burk. Arrington menar att hon vill att Leona ska vara den slags fest hennes skateboardåkande, surfande jag alltid är redo att tacka ja till.

– Det känns 100 procent rätt för mig här. Leona är en stor middagsbjudning som jag är värdinna för. I just love the vibe, man.

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X

Innan kockarna börjar sin dag i köket går de en dust med vågorna.

Foto: Christian Gustavsson Bild 1 av 7

Bondemarknaden i Santa Monica hålls tre för­middagar i veckan och är en storfavorit bland lokala kockar.

Foto: Christian Gustavsson Bild 2 av 7

Josiah Citrin (till vänster) är en veteran på krogscenen. Tillsammans med kollegan Joseph Johnson driver han bland annat Mélisse och Charcoal Venice.

Foto: Ricardo DeAratanha Bild 3 av 7

Den berömda piren öppnade 1909. I dag är den en populär havsoas med nöjesfält och restauranger.

Foto: Christian Gustavsson Bild 4 av 7

Ceviche på gastrobaren The Independence serveras i form av räkor, krabba, gurka och avokado i rökt tomatsås.

Foto: Christian Gustavsson Bild 5 av 7

Rustika Blue Plate Oysterette har tagit med sig New Englands skaldjurs­tradi­tioner till Santa Monica.

Foto: Christian Gustavsson Bild 6 av 7

Efter att ha jobbat ihop med Josiah Citrin driver Nyesha Arrington numera den egna restaurangen Leona.

Foto: Kelly Carroll Bild 7 av 7
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X