Surdegslyftet

De små bagerierna som bakar riktigt surdegsbröd utan tillsatser blir allt fler. Folk står i kö för att köpa en dagsfärsk limpa och priset på 80 kronor avskräcker inte. Förutom bagerierna är Saltå Kvarn ett av företagen som fått ett kraftigt uppsving. Samtidigt jäser surdegarna i hemmen. Det har hänt något med brödet.

Under strecket
Publicerad
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
ROBERT HENRIKSSON
Foto: ROBERT HENRIKSSON
Martin Johansson.

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Martin Johansson.

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Det jäser hos Martin Johansson.

Det jäser hos Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Det jäser hos Martin Johansson.

Det jäser hos Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Martin Johansson.

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Martin Johansson.

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Martin Johanssons bröd.

Martin Johanssons bröd.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Martin Johanssons vildjäst på gång.

Martin Johanssons vildjäst på gång.

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Annons

Det krasar och frasar när den tandade kniven skär genom den hårda skorpan. Skärbrädan blir full av krispiga smulor. Brödet har svalat en stund på gallret, men är fortfarande ångande nybakat och sprider en härlig doft.

På diskbänken står en surdeg och mognar. Den ska bli grunden till en ny deg som ska bakas dagen därpå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons