Annons

Surdegslyftet

De små bagerierna som bakar riktigt surdegsbröd utan tillsatser blir allt fler. Folk står i kö för att köpa en dagsfärsk limpa och priset på 80 kronor avskräcker inte. Förutom bagerierna är Saltå Kvarn ett av företagen som fått ett kraftigt uppsving. Samtidigt jäser surdegarna i hemmen. Det har hänt något med brödet.

Publicerad

Det krasar och frasar när den tandade kniven skär genom den hårda skorpan. Skärbrädan blir full av krispiga smulor. Brödet har svalat en stund på gallret, men är fortfarande ångande nybakat och sprider en härlig doft.

På diskbänken står en surdeg och mognar. Den ska bli grunden till en ny deg som ska bakas dagen därpå.

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 2 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 3 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 4 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 5 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 6 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 7 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 8 av 18

Saltå Kvarn.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 9 av 18
Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 10 av 18

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 11 av 18

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 12 av 18

Det jäser hos Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 13 av 18

Det jäser hos Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 14 av 18

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 15 av 18

Martin Johansson.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 16 av 18

Martin Johanssons bröd.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 17 av 18

Martin Johanssons vildjäst på gång.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 18 av 18
Annons
Annons
Annons