Annons
X
Annons
X

”Superveckan” lyft för M

Efter ”superveckans” politiska debatter och dueller lyfter Mode­raterna den borgerliga allian­sen. Skillnaden mellan blocken har minskat med 7 procentenheter på en månad. Samtidigt hamnar både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna under riksdagsspärren.

(uppdaterad)

ANALYS OPINION

Sifo började mäta opinionen den 1 februari, dagen efter partiledardebatten i SVT:s Agenda. Det var avslutningen på den förlängda ”superveckan” som började med riksdagens partiledardebatt och följdes av två dueller i radio och tv, mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin.

Om förändringarna i opinionen i SvD/Sifos februarimätning är en följd av rampljuset på ledarna för de två stora partierna har Socialdemokraterna anledning att kalla till krismöte.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderaterna tar nu nämligen ett stort, och statistiskt säkert, kliv framåt med 3,8 procentenheter vilket är den huvudsakliga förklaringen till att gapet mellan blocken krymper dramatiskt.

  Annons
  X

  Enligt Sifo skiljer det idag 3,4 procentenheter, eller knappt 200000 väljare, mellan den rödgröna och den borgerliga alliansen. I januarimätningen var gapet mellan blocken 10,3 procentenheter, motsvarande knappt 600000 väljare.

  Socialdemokraterna backar med 2,3 procent sedan januari och hamnar därmed åter under valresultatet 2006, som var partiets sämsta i Sveriges demokratiska historia.

  Miljöpartiets framgångar sedan 2006 utgör alltså hela förklaringen till att det rödgröna blocket fortfarande leder över regeringspartierna. Av riksdagspartierna är det bara Miljöpartiet och Moderaterna som idag har bättre siffror än sina valresultat. Alla andra går tillbaka eller står och stampar.

  Det valår som förväntats bli en stenhård kamp mellan de två största partierna är alltså hittills något helt annat: en blågrön brottningsmatch mellan Miljöpartiet och Moderaterna.

  För Socialdemokraterna betyder det här troligen att det börjar klia i ett gammalt ärr: partiledarfrågan. Mona Sahlin förlorar alla förtroendemätningar där hon jämförs med Fredrik Reinfeldt.

  Det kan Socialdemokraterna förstås leva med så länge regeringsmakten ser ut att vara inom bekvämt räckhåll.

  Men om Moderaterna vinner stöd på offentliga debatter mellan Sahlin och Reinfeldt är det ett problem som växer när valrörelsen börjar på allvar, och fokuseringen på partiledarna ökar.

  Statvetarprofessorn Sören Holmberg konstaterar att Sifos februarimätning pekar på att två effekter nu har klingat av. Den ena är de borgerligas förluster till följd av vinterns intensiva debatt om förändringarna i sjukförsäkringen.

  –Den här mätningen gjuter troligen nytt mod i en allians som kände sig skadskjuten under december och januari, säger Holmberg.

  Den andra avklingande effekten är Sverigedemokraternas opinionslyft efter partiets landsdagar och partiledaren Jimmie Åkessons uppmärksammade debattartikel, som Aftonbladet publicerade med rubriken ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.

  I svenska val brukar män och kvinnor rösta ganska lika, men Sifos februarimätning visar att det nu råder stora politiska könsskillnader i Sverige.

  Om bara kvinnor fick rösta skulle de rödgröna vinna med 54,4 procent mot 41,9 procent för de borgerliga. Men bland männen vinner regeringspartierna med 49,3 procent mot 43,5.

  2010 års slag mellan blocken ser alltså ut att också kunna bli ett politiskt slag mellan könen.

  Fotnot: På partinivå är Moderaternas uppgång och Sverigedemokraternas tillbakagång statistiskt signifikanta. Övriga partiers förändringar ligger inom felmarginalen.

  Göran Eriksson analyserar politik i SvD.
  goran.eriksson@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X