Annons
X
Annons
X

”Superutskottet” misslyckades

WASHINGTON Det bidde inget. Budgetförhandlingarna mellan demokrater och republikaner slutade i ett fiasko som lär spä på föraktet för kongressen. Nu hotar kännbara automatiska nedskärningar.

För syns skull hölls några sista-minuten-sammanträden under måndagen i det så kallade superutskottet som handplockades för att nå en bred uppgörelse om USA:s svarta budgethål.

Men egentligen ägnades dagen åt att fila på slutkommunikén som släpptes efter stängningsdags på Wall Street – där misslyckandet redan hade manifesterat sig i kraftiga börsfall.

”Efter månader av hårt arbete och intensiva överläggningar har vi nått slutsatsen att det inte är möjligt att nå ett tvåpartiavtal som kan läggas fram för allmänheten före deadline” konstaterade de bägge ordförandena, senatorerna Patty Murray (demokrat) och Jeb Hensarling (republikan).

Annons
X

Anklagelserna om vems fel det var började vina i luften redan i söndagens debattprogram i tv. Demokrater hävdade att den republikanska vägran att höja skatterna för höginkomsttagare gjorde framsteg omöjliga, medan republikaner kontrade att demokraterna inte gått med på tillräckligt stora bantningar av utgifterna.

Egentligen hade de tolv i utskottet till midnatt på onsdag på sig för att enas om besparingar på upp till 1500 miljarder dollar. Om detta inte lyckades, vilket alltså är fallet, slår automatiska nedskärningar på 1200 miljarder dollar till enligt en uppgörelse som slöts i somras efter en annan futil batalj om budgeten. Knappt hälften ska tas ur försvarsbudgeten, resten med osthyvel i de flesta övriga budgetposter. Dock först i början av 2013 så samma politiker har tid på sig att försöka ändra i detaljerna.

Misslyckandet är ett exempel på hur långt ifrån varandra partierna står och det mesta tyder på att dödläget kommer att vara ända fram till valen i november nästa år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förre presidentkandidaten och demokratiske senatorn John Kerry, som satt i utskottet, sa:

  – Det här handlar om grundläggande rättvisa. Vi är fast i kraven på att George W Bushs skattesänkningar för de välbärgade ska permanentas. Jag tror att det amerikanska folket kommer att tycka att det är helgalet.

  Den republikanske senatorn Jon Kyl kommenterade för sin del:

  – Det här är verkligen talande för klimatet i Washington. Vi gick in i denna övning för att minska den federala statens utgifter – men från andra sidan fick vi bara höra att vi inte tänker skära mer om ni inte höjer skatterna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X