Annons

"Supertisdagen" kan avgöra primärvalet

Bland Vermontsenatorn Bernie Sanders (mitten) rivaler i primärvalsprocessen finns bland annat Massachusettssenatorn Elizabeth Warren (till vänster) och den tidigare vicepresidenten Joe Biden (till höger).
Bland Vermontsenatorn Bernie Sanders (mitten) rivaler i primärvalsprocessen finns bland annat Massachusettssenatorn Elizabeth Warren (till vänster) och den tidigare vicepresidenten Joe Biden (till höger). Foto: Patrick Semansky AP/TT

Ett lyckat valresultat under den så kallade supertisdagen i dag är i princip ett måste om man ska bli kandidat i USA:s presidentval i november.

– Supertisdagen är super-super-viktig, säger Jeffrey Berry, professor i statsvetenskap på Tufts University i Medford, Massachusetts.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Det handlar i grunden om matematik. De 14 delstater som har primärval på den så kallade supertisdagen utser totalt en dryg tredjedel av de delegater som på sommarens partikonvent ska rösta fram Demokraternas presidentkandidat i valet den 3 november.

Sedan är det förstås, som så ofta i amerikansk politik, en fråga om pengar. Ett valfiasko på supertisdagen innebär en förlorarstämpel och då sinar kampanjkassan snabbt.

Annons
Annons
Annons