Annons

Supersvart – det mörkaste materialet någonsin

Med hjälp av små nanotuber av kol har forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA skapat det svartaste materialet någonsin. Ett material som suger upp 99,96 procent av allt infallande ljus och som är så svart att det kan få en gnistrande diamant att till synes försvinna helt och hållet.
Med hjälp av små nanotuber av kol har forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA skapat det svartaste materialet någonsin. Ett material som suger upp 99,96 procent av allt infallande ljus och som är så svart att det kan få en gnistrande diamant att till synes försvinna helt och hållet. Foto: R. Capanna, A. Berlato, A. Pinato/TT

Med hjälp av mikroskopiska kolfilament har amerikanska forskare skapat det svartaste materialet någonsin. För att demonstrera sin upptäckt lät de det ingå i en konstinstallation där en gnistrande diamant till synes försvann framför ögonen på förvånade börsmäklare.

Johan Nilsson / TT
Publicerad

Kan något som är helt svart bli ännu svartare? Inte i teorin, kanske, men i praktiken. För hittills finns inget material som suger upp precis allt av det ljus som träffar det. Något som vi uppfattar som svart kan alltså alltid bli lite svartare, och nu har forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA skapat det svartaste materialet någonsin.

Upptäckten gjordes mer eller mindre av en slump när forskarna lät mikroskopiska kolfilament eller nanotuber växa till pyttesmå träd på en aluminiumfolie som dessförinnan hade etsats med klor. På så sätt, skriver de i tidskriften ACS-Applied Materials and Interfaces, har de fått ett material som fångar 99,96 procent av det infallande ljuset, oavsett vinkel, vilket gör det till det svartaste någonsin.

Annons
Annons
Annons