Annons
X
Annons
X

Supernovaforskare får fysikpriset

Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess får årets Nobelpris i fysik.

Av TT
[object Object]
Pristagarna: Brian Schmidt, Saul Perlmutter och Adam Riess.

De tre upptäckte universums accelererande expansion genom att studera avlägsna supernovor.

– Det känns helt otroligt, det är otroligt, helt surrealistiskt, säger professor Adam Reiss när TT når honom i hemmet i Maryland några minuter efter offentliggörandet.

– Framför allt är jag förtjust över att få dela det här med mina kollegor.

Annons
X

Att han skulle Nobelpriset var faktiskt inte helt oväntat för honom.

– För några år sedan började faktiskt folk säga åt mig att jag skulle kunna få det någon gång, sade Riess till TT medan telefonerna ringde flitigt hemma hos honom i Govans, Maryland, strax efter att priset hade offentliggjorts.

– Är det inte underbart? sufflerade hustrun.

När TT når Saul Perlmutter har han ännu inte fått beskedet om att han fått priset.

– Det här är första samtalet. Jag vaknade precis. Jag har inte hört någonting men jag antar att det här innebär goda nyheter?

TT: Det innebär goda nyheter.

– Det här är underbart att höra. Jag bör ringa mina kollegor och gratulera dem också, säger Perlmutter.

De tre pristagarna har följt flera dussin stjärnexplosioner och då upptäckt att universum utvidgar sig i en allt snabbare takt. Enligt Nobelkommittén kom upptäckten som en total överraskning även för pristagarna.

Gravitationen borde få universums expansion att sakta in. Men så sent som i mitten och slutet av 1990-talet upptäckte pristagarna, som ledde varsin konkurrerande forskargrupp, att universum expanderar. Detta upptäckte de genom att studera ljusstyrkan från så kallade supernovor, det vill säga exploderande stjärnor.

Grupperna tävlade om att finna de mest avlägsna supernovorna. Med hjälp av de mest sofistikerade teleskopen på marken och i rymden, kraftfulla datorer och nya bildsensorer öppnades på 1990-talet möjligheten att få de kosmiska pusselbitarna på plats.

Den ena halvan av priset går till Perlmutter medan den andra halvan delas mellan Schmidt och Riess. Den totala prissumman är tio miljoner kronor.

Brian Schmidt fanns med i telefon från Canberra vid pressträffen där priserna tillkännagavs.

– Det känns som när mina barn föddes, jag är alldeles knäsvag, sade han.

Schmidt berättade att hans forskning bygger på Albert Einsteins teorier och sade att dessa visat sig stämma.

– Det känns omtumlande och väldigt roligt. I kväll ska vi fira, men jag måste tänka till hur, säger han i telefonintervjun.

Adam Reiss har tidigare besökt Sverige flera gånger och säger till TT att han ser fram emot att komma tillbaka.

– Fisket är fantastiskt!

Fakta: Pristagarna

Saul Perlmutter är född 1959 i USA. Han är professor i astrofysik vid Lawrence Berkeley National Laboratory och University of California.

Brian P Schmidt är född 1967 i USA och filosofie doktor vid Harvard University. Han är också professor vid Australian National University i Australien. Han är både australisk och amerikansk medborgare.

Adam G Riess är född 1969 i Washington, USA, och numera professor i astronomi och fysik vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA.

Testa – vad kan du om Nobelpriset? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Pristagarna: Brian Schmidt, Saul Perlmutter och Adam Riess.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X