Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Superministern kliver fram – i en reträtt

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande

Ylva Johansson blir "integrationsminister" – och tar ett kliv fram som tänkbar efterträdare till Stefan Löfven. Världens minsta regeringsombildning är både en reträtt för S – och en maktförlust för MP.

Ylva Johansson blir Löfvens superminister.

Ylva Johansson blir Löfvens superminister. Foto: Stina Gullander/TT

Det har länge varit svårt att rekrytera nya S-ledare. Göran Perssons efterträdare Mona Sahlin förlorade valet 2010. Hon efterträddes av Håkan Juholt – som väl kan sägas vara ett symptom på kandidatbristen – och han bars ut efter mindre än ett år.

När han skulle ersättas fick partiledningen ägna dagar åt att bryta ned Stefan Löfvens motstånd. "Vi var jätteglada allihop. Vi var ju överens om vad vi ville, utom då stackars Stefan" säger partisekreteraren Carin Jämtin om hur det kändes när Stefan Löfven till sist hade tackat ja.

Kampen för att brotta ned Löfven beskrivs utförligt i boken Humlan som flyger – berättelsen om Stefan Löfven, som är skriven av de förra SvD-journalisterna Lena Hennel och Lova Olsson. Det är en historisk ironi att det efter ett och ett halvt år i svår motvind med regeringen Löfven, finns fler tänkbara kandidater till S-ledarjobbet än på länge.

Annons
X

Anders Ygeman hamnade precis som Johansson i centrum när flyktingkrisen eskalerade under hösten, och han blev mediernas verkliga kelgris. Kan han bli nästa partiledare?

Det handlar dels om de två statsråden på justitiedepartementet, som flyktingkrisen har lyft rätt in politikens centrum. Många kan ha glömt det men justite- och migrationsminister Morgan Johansson gjorde sig faktiskt tillgänglig redan som efterträdare till Juholt. "När partiet är i ett sådant här läge existerar inga nej", sa han då till Sveriges Television.

Inrikesminister Anders Ygeman hamnade precis som Johansson i centrum när flyktingkrisen eskalerade under hösten, och han blev mediernas verkliga kelgris. Kan han bli nästa partiledare? "Folk gillar att spekulera om sådant. Samtidigt har ju Stefan valt mig och är det inte en viktig sak för en ledare att lyfta upp medarbetare?" sa Ygeman själv i en stor SvD-intervju före jul.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu väljer alltså statsminister Stefan Löfven att kröna Ylva Johansson till en sorts superminister, som ska få ansvar för att samordna politiken för "mottagning och etablering av nyanlända". Det finns inget hetare – eller mer riskfyllt – uppdrag i regeringen just nu.

  Starka ledare beskylls ibland för att de inte låter några efterträdare växa fram – så det är väl inte bara smickrande för Stefan Löfven att det just nu växer så bra i S-rabatten.

  Det är förstås fullständigt avgörande för regeringens framtid att man klarar av att lotsa alla dem som har kommit till Sverige under rekordåret 2015 – och tidigare – in i det svenska samhället, med studier eller arbete. En cyniker kan säga att arbetsmarknadsministern redan hade ett omöjligt uppdrag – att klara regeringens arbetslöshetsmål – och att hon nu får ännu ett beting som kräver extraordinära insatser. Men det är också att placera Ylva Johansson mitt i det som regeringen nu hoppas ska bli fokus för flyktingdebatten – att klara av att hantera de som har tagits emot.

  Om Ylva Johansson vill bli partiledare vet hon bara själv. Men med ett väl tajmat blogginlägg – "vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det" – hjälpte hon i alla fall till att bära ut Juholt.

  Starka ledare beskylls ibland för att de inte låter några efterträdare växa fram – så det är väl inte bara smickrande för Stefan Löfven att det just nu växer så bra i S-rabatten.

  Upphöjningen av Ylva Johansson innebär också att Miljöpartiets ministrar – framför allt utbildningsminister Gustav Fridolin och bostadsminister Mehmet Kaplan – får finna sig i att en annan minister nu kan ta politiska initiativ på deras områden.

  Det innebär en sorts maktförlust för Miljöpartiet alltså, och att Löfven knyter ödesfrågan närmare sig själv och sitt parti. S-kongressen 2013 avskaffade begreppet integration, eftersom radikala motionärer ansåg att begreppet spädde på diskriminering genom utgångspunkten att människor kunde delas in utifrån etnicitet.

  Det beslutet fattades alltså två år innan det svenska mottagandet skulle slå rekord, med Socialdemokraterna i regeringsställning. Annars skulle Ylva Johansson nu ha titeln integrationsminister. Det är i praktiken det jobbet hon får, och det är en S-reträtt från det tre år gamla kongressbeslutet.

  Annons

  Ylva Johansson blir Löfvens superminister.

  Foto: Stina Gullander/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X