Annons
X
Annons
X

Supercyklon på väg mot Indien

600 000 personer i Indien har evakuerats undan ”Phailin”, en cyklon som är på väg mot Indien och väntas slå till med sin fulla kraft mot kuststäderna under lördagseftermiddagen, svensk tid. Enligt experterna är cyklonen lika stor som halva landet och väntas drabba tolv miljoner invånare.

Av SvD
Bybor tar skydd från regnen som sveper in över Ganjamdistriket i östra Indien.
Bybor tar skydd från regnen som sveper in över Ganjamdistriket i östra Indien. Foto: OURS. (AP PHOTO/BISWARANJAN ROUT) /

Längs Andhra Pradeshs stränder på Indiens ostkust dånade redan på fredagen olycksbådande tunga vågor inför Phailins väntade ankomst under lördagskvällen. I en del kustnära områden beräknas vattennivåer i samband med ovädrets regn och vindar stiga tre meter, vilket skulle innebära stora översvämningar.

Bedömningarna går isär om hur allvarligt ovädret är.

Indiska meteorologer förutspår vindhastigheter på upp till 60 meter i sekunden. Det är orkanstyrka med råge, men inte i närheten av de värsta katastrofscenarierna. USA:s marina tyfonvarningscenter tror i stället på vindhastigheter på nästan 90 meter per sekund, vilket skulle göra Phailin till en ”supercyklon” i kategori 5, den högsta på en femgradig skala.

Annons
X

Enligt brittiska tidningen The Guardian har
600 000 personer flytt undan cyklonen till lägren som myndigheterna upprättat. Volontärer och hjälparbetare är satta i beredskap inför stormen som väntas slå till med sin fulla kraft mot Indiens kust i kväll. 12 miljoner invånare tros komma att drabbas av stormen.

Stormen är enligt bedömarna lika stor som halva Indien och lika stark som orkanen Katrina som i augusti 2005 drabbade södra delar av USA. Amerikanska medier skriver att cyklonen väntas bli den kraftigaste i Bengaliska viken någonsin.

India Today rapporterar att stormen börjar närma sig och klockan åtta på morgonen lokaltid var den 200 kilometer bort från kusten. Meteorologerna bedömer att vindarna kommer att vara uppe i 210-220 kilometer i timmen under de första sex timmarna och även kunna komma upp i 240 kimeter i timmen sedan väntas stormens styrka avta och ebba ut efter cirka ett dygn.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Just nu pågår en räddningsaktion för 18 fiskare som är fast ute på havet efter att de fått slut på bränsle.

  SvD

  Annons
  Annons
  X

  Bybor tar skydd från regnen som sveper in över Ganjamdistriket i östra Indien.

  Foto: OURS. (AP PHOTO/BISWARANJAN ROUT) / Bild 1 av 2

  En man vid Gopalpur beach i Ganjam i östra Indien.

  Foto: AP PHOTO/BISWARANJAN ROUT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X