Superbordsviner som kostar skjortan

Chianti och Chianti Classico är välkända italienska vinregioner, liksom Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Missa heller inte Bolgheri och Maremma.

Under strecket
Publicerad
Foto: COLOURBOX
Annons
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

TOSCANA

Idag är Chiantivinerna långt ifrån vad de en gång var, och tillsammans med Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano räknas de till Toscanas finaste vinområden. Alla tre har Italiens högsta kvalitetsklass DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Men samtidigt har nya, spännande vinregioner i Toscana poppat upp.

Har ni hört talas om superbordsviner eller så kallade Super Tuscans? På 1970-talet var det flera vinproducenter, som i sin strävan att göra ett bättre vin bland annat genom att använda andra druvor och fat, frångick vinlagstiftningen och därigenom förbjöds att skriva de fina vinregionerna på etiketten. Istället fick de nöja sig med namnet Vino da Tavola – trots att vinet verkligen var super – och så föddes den nya vintermen superbordsviner.

Annons
Annons

Två viner/vinhus var först ut. Tignanello och det kanske ännu mer omtalade Sassicaia. Helt plötsligt riktades då strålkastarljuset på Bolgheri, en tidigare okänd liten vinregion längs med kusten rakt väster ut från Sienna. Här har sedan växt fram fler superbordsviner, exempelvis Ornellaia. Området fick i slutet av 1990-talet DOC-status och rankas idag som ett av Toscanas toppområden.

Vill ni prova viner härifrån gäller det att öppna plånboken. De flesta är dyra och ikonvinerna nämnda ovan kostar närmare tusenlappen. Just nu hittar ni på Systembolaget Sassicaia 2004 för 794:- och Ornellaia 2006 för 995:-, om än i ett väldigt litet antal flaskor.

Nästa anhalt på den toskanska vinpaletten är Maremma, åtta mil söderut från Bolgheri längs kusten. Tidigare var detta område ett ogästvänligt träsklandskap som plågades av malaria. Under andra världskriget dränerades markerna i trakten och sedan dess har här växt fram en betydande vinindustri med odlingar som används av flera klassiska toskanska vinhus. Prova gärna Pieve dei Monaci Syrah, 113:-, 2007 som lanserades på Systembolaget i september i år.

Vinvärlden är föränderlig. Tveka inte att testa nya områden och nya länder – och håll utkik efter Bolgheri och Maremma i vinhyllorna.

I början drack vi mest franskt och tyskt vin i Sverige. Sedan flyttade vi längre bort och vin från Spanien och Australien tog plats. Därefter växte Italien som vinland, samtidigt som även Sydafrika och Sydamerika blev allt populärare. Och det är just detta som är så härligt med vin. Det finns ständigt nytt att lära och nya vinupplevelser att njuta.

Annons
Annons

Italien och Toscana har, trots klassiska vinnamn och en sedan länge kultförklarad ställning i vinets värld, också utvecklats och förändrats med åren. Mycket har hänt sedan vi mest förknippade den karakteristiska bastflaskan med vinerna från Chianti (uttalas khianti). Och nog var det tur att flaskan var så kul, och att den dessutom var perfekt att använda som ljusstake, eftersom vinet var desto blaskigare och kvaliteten tämligen tvivelaktig.

7 goda viner från Toscana

Betyg: 5 av 6

Pieve dei Monaci

113:-, 2007, Maremma Toscana, Italien, 94480, Röda Kryddiga & Mustiga

Trevlig doft med lite saftsyltig men samtidigt sval mörk björnbärston. Körsbärig smak med fattoner. Härligt till höstiga lammrätter.

Betyg: 5 av 6

Brunello di Montalcino

235:-, 2005, Italien, 94432, Röda Strama & Nyanserade, Kan lagras

Klassisk Brunello på 100 procent sangiovese och lagrad på stora fat. Kryddigt och smakrikt vin med körsbärstoner och torr strävhet. Matvin.

Betyg: 4 av 6

Serrata Belguardo

99:-, 2008, Italien, 22955, Röda Strama & Nyanserade

Mörkt körsbärsbärigt vin med rostade fat och tobakstoner. Servera det tempererat 16–18 grader till en köttbit med smörig sås eller gräddig potatis.

Betyg: 5 av 6

Rocca di Montemassi

239:-, 2009, Maremma Toscana, Italien, 4586, Röda Fruktiga & Smakrika, Box 3000 ml

Vin på druvan sangiovese. Doft och smak med mörk solmogen körsbärsbärighet och örter. Gärna till vilt med krämiga tillbehör.

Betyg: 4 av 6

Cortona Syrah

99:-, 2008, Cortona, Italien, 97129, Röda Kryddiga & Mustiga, Kan lagras

Mörkbärigt kryddigt vin från östra Toscana med fatkaraktär. Rejält kraftfullt, torrt och supersträvt, så mat med krämiga tillbehör är ett måste.

Betyg: 4 av 6

Torricella

139:-, 2008,Toscana, Italien, 7179, Vita Fylliga & Smakrika

Smakrikt med tydlig rostad fatton men samtidigt frisk och fräsch med grönäpplig fruktighet och syra. Gott till smakrikare fisk- och skaldjursrätter.

Betyg: 4 av 6

Ruffino Serelle

129:-, 2005, Vin Santo del Chianti, Italien, 8119, 375 ml, Sött vitt vin, Kan lagras

Glöm inte dessertvinet. Detta vin passar perfekt med sin torkade fruktighet och nötighet till nötiga, knäckiga desserter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons