Annons
X
Annons
X

Sunt förnuft ter sig som rena revolutionen

SKOLAN | NY SKOLLAG

”Nu stoppar vi komvux som gräddfil till högskolan”. Nej, det är inte ett citat från Jan Björklunds presentation av nya skollagen igår – det är rubriken på en tre år gammal
DN Debattare av Lena Hallengen (S) och Leif Pagrotsky (S).

De båda ministrarna var trötta på att så många elever gick vidare direkt från gymnasiet till komvux i syfte att få upp betygen. De påpekade att var fjärde nybörjarstudent på högskolan hade konkurrenskompletterat, att metoden var femton gånger vanligare bland barn från akademikermiljö än bland arbetarbarn och att den inte utgjorde en rimlig användning av skattebetalarnas pengar.

Därför föreslog de att antagningsreglerna skulle ändras från och med 2010 så att det blev mindre gynnsamt att läsa upp sina betyg. Det gjorde de rätt i. Det kan inte vara en prioriterad uppgift och utgift för det allmänna att erbjuda samma personer samma utbildning flera år i rad.

Annons
X

Med den nya skollagen tar Jan Björklund ännu ett steg på Hallengrens och Pagrotskys väg. Fortsättningsvis ska man inte få gå på komvux av det enda skälet att man vill läsa upp ett godkänt betyg till väl godkänt eller C eller B eller vad det nu ska heta i framtiden. Däremot ska det vara fullt tillåtet att efter självstudier tentera och den vägen skaffa sig bättre betyg.

Att döma av antalet upphettade kommentarer igår var det många som missade den här senare delen.

Även Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Marie Granlund rasar mot att ”regeringen helt stänger dörren för möjligheten att läsa in kunskaper efter gymnasiet”. Undrar vad hon skulle ha sagt om Hallengrens och Pagrotskys förslag ifall det hade kommit från Alliansen?

Björklunds förslag är nyktert och rimligt. Det allmänna ger alla chansen, men man erbjuder inte fri dragningsrätt på skolans begränsade resurser.

Samma sorts sunda förnuft präglar många av förslagen i den nya skollagen: Skolor som inte håller måttet ska inte få harva vidare år ut och år in utan stoppas av Skolinspektionen, även om de är kommunala. Elever som bråkar och gör tillvaron till ett helvete för skolkamrater och lärare ska kunna stängas av tillfälligt medan man bestämmer sig för hur problemet ska hanteras. Inte bara musik- och gymnastik- utan också matematik- och språkbegåvningar ska kunna få särskild stimulans i profilklass. Det ska finnas skolbibliotek och skolmaten ska vara meningsfull att äta.

Det märkliga är inte att regeringen vill genomföra de här förändringarna. utan att det behöver göras. Hur tänkte politikerna när de bestämde sig för att hålla begåvningarna kort? Hur gick resonemanget när man sade att det är en mänsklig rättighet för tonåringar att alltid vara i skolan även om de sätter skräck i sina lärare och förstör för sina jämnåriga?

Varför har det dröjt så länge innan man sett sanningen i vitögat och erkänt att det finns risk även för kommunala skolor att hamna helt under isen?

Jan Björklund går för långt i sin vilja till detaljstyrning av friskolorna. Att de kan vara lite annorlunda är trots allt en av deras poänger. Men i huvudsak innebär den nya skollagen att Sverige lägger något underligt och feltänkt bakom sig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X