Sunnitiska krav bromsar Jaafari

Tre månader efter valet kunde Iraks nye folkvalde premiärminister Ibrahim Jaafari i går äntligen presentera sin ministerlista. Men flera viktiga poster är ännu vakanta eller besatta med tillfälliga namn.

Under strecket
Publicerad
Annons

En leende Ibrahim Jaafari hoppade i går upp i talarstolen i parlamentet i Bagdad för att ta emot applåderna när han fick sin nya ministerlista godkänd av 180 av 275 ledamöter.
Det var en historisk dag på många sätt, när Irak fick en folkvald regering. För första gången domineras en ministär i Bagdad av landets majoritetsbefolkning, shiamuslimerna, medan kurderna fått omkring en fjärdedel av ministerposterna.
Men någon riktig feststämning infann sig inte i ett land där våldet skördar dagliga dödsoffer och där människor lider av brist på jobb, fungerande infrastruktur och säkerhet.

Den nya regeringen består av 32 ministrar och hela fyra vice premiärministrar, allt ett resultat av Ibrahim Jaafaris ansträngningar att i någon mån tillfredsställa alla etniska grupper i mångfaldens Irak.
Mest besvikna är sunniaraberna, som till stor del bojkottade valet men som krävde att få tunga poster i den nya regeringen och särskilt då ansvar för säkerhetsfrågor och ekonomi.
Att förhandlingarna med sunniaraberna gått i
stå är skälet till att två av fyra biträdande premiärministrar ännu inte har tillsatts, samt att fem ministerier bara har tillfälliga ministrar. Det gäller oljeministeriet som leds av vice premiärminister Ahmad Chalabi i väntan på en permanent minister, försvarsministeriet som tillfälligt leds av premiärminister Jaafari, samt ministerierna för elektricitet, försvar och mänskliga rättigheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons