Annons
X
Annons
X

Sundström tilläts runda Folksams regler

Anders Sundström hävdar att han representerat Folksam och inte Swedbank när han jagat och flugit med SCA. Men Folksams regler är ännu hårdare än Swedbanks när det gäller representation. Ändå gav Folksam grönt ljus.

Granskningen av SCA
Anders Sundström då han var vd på Folksam. Arkivbild.

Anders Sundström då han var vd på Folksam. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson

Som SvD Näringsliv skrivit har Swedbanks ordförande Anders Sundström och vice ordförande Lars Idermark deltagit på flera jakter med SCA. Anders Sundström har också flugit med SCA vid flera andra tillfällen.

Att låta sig bjudas på exklusiva jakter utan tydligt affärsinnehåll är inte i linje med de regler som gäller Swedbanks anställda. Men enligt Swedbank omfattar dessa inte Anders Sundström och Lars Idermark eftersom de inte representerat Swedbank utan haft andra hattar på sig när de jagat med SCA, i fallet Anders Sundström har han deltagit i egenskap av vd för Folksam.

Men Folksams etiska regler för anställda, som gällde under Anders Sundströms vd-tid och som SvD Näringsliv tagit del av, är ännu mer strikta när det gäller representation än i Swedbank.

Annons
X

Där står bland annat att ”alla som arbetar för något bolag i Folksamgruppen ska följa de etiska reglerna och andra anvisningar”.

Det framhålls också att eftersom Folksam ställer höga etikkrav på andra är det viktigt att ”leva som vi lär”.

När det gäller vad anställda kan ta emot eller ge framgår det att vad som är otillbörligt får bedömas från fall till fall.

”För försäkringsbranschen anses den ekonomiska gränsen ligga lågt eftersom försäkringsbolag behandlar mycket personliga uppgifter”.

Av den oberoende utredningen av Johan Munck och Svante Forsberg om SCA framgår att de jakter som till exempel SCA:s vd Jan Johansson var värd för under åren 2010–2014 kostat i genomsnitt 32 000 kronor per gäst. Detta är dock lågt räknat eftersom det inte inkluderar SCA:s investering på 145 miljoner i själva jaktanläggningen Henvålen eller de verkliga flygkostnaderna.

I sammanhang där mutlagstiftningen kan bli aktuell är det också värdet för mottagararen som är det relevanta, enligt experter som SvD Näringsliv talat med. En jakt där transporten sker i privatjet till en anläggning där SCA och andra ägare plöjt ned nästan en kvarts miljard får anses högt.

För dessa jaktresor har alltså Anders Sundström låtit Folksams kunder betala några tusenlappar per gång för flygtransport i affärsjet.

Folksams regler är också strikta när det gäller studieresor och konferenser.

”Resan får inte innehålla ett för stort inslag av nöjen eller fritid och det ekonomiska värdet måste ligga på en rimlig nivå”, står det i Folksams etikdokument.

Som SvD skrivit tidigare saknades det helt ett formellt program med affärsinnehåll vid SCA:s direktörsjakter.

Anders Sundström vill själv inte svara på frågor om hur det kommer sig att han själv inte följer samma regler som övriga anställda. Istället låter han Folksam svara.

”Som jag tidigare anfört anser Folksam att Anders Sundströms tjänsteresor uppfyller kraven då resorna varit i linje med styrelsens explicita uppdrag till Anders Sundström att bredda Folksams kontaktytor”, skriver vice vd Tomas Norderheim i ett mejl.

”Information om resorna gavs löpande till både mig och till styrelsen”, skriver han.

Folksam har två styrelser, en för livbolaget och en för Folksam Sak. I styrelserna sitter representanter för olika fackförbund och kooperationen. Ordförande för sakbolaget var under flera av Anders Sundströms vd-år LO:s dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hon efterträddes av Karl-Petter Thorwaldsson. Anders Sundström avgick som vd i Folksam 2013 och blev ordförande i livbolaget året efter fram till att Finansinspektionen tvingade honom att avgå förra våren.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption bedriver sedan tidigare en förundersökning där bland annat SCA:s bjudjakter ingår. Förutom Anders Sundström och Lars Idermark var bland annat Nordeas förre vd Christian Clausen varit en av gästerna.

Läs mer om granskningen av SCA här

svd.se
Annons

Anders Sundström då han var vd på Folksam. Arkivbild.

Foto: Robert Henriksson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X