Annons
X
Annons
X

Sundström tiger om samtal med Wolf

Anders Sundström hantering av vd-frågan stöter på kritik och aktien rasar på börsen. När SvD når Sundström sent tisdagseftermiddagen är han mycket tystlåten kring allt som har med Michael Wolf att göra.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Anders Sundström. Foto: Pi Frisk

Anders Sundströms förklaring till att vd Michael Wolfs sparkades har mötts av stor skepsis hos både ägare och finansanalytiker. Swedbank anger som skäl för vd-bytet att Wolf är fel person att leda banken med den strategi som stakats ut. När SvD på tisdagseftermiddagen får en pratstund med Anders Sundström är han frispråkig om allt – utom Michael Wolf.

– De samtal jag och vd har haft vill jag inte gå in på.

Michael Wolf säger sig vara överraskad?

Annons
X

– Det är hans reaktion och den har jag ingen anledning att betvivla.

Om han är överraskad kan man ju dra slutsatsen att det inte förekommit några egentliga diskussioner om hans roll?

– Jag går inte in på mina samtal med vd i bolaget, svarar Anders Sundström.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kommentarerna från ägare och analytiker visade på en tydlig skepsisnär det gällde bankens officiella motiv för vd-bytet. Formuleringar som att banken måste "öka takten" och "bygga ett nytt ledarskap" avfärdades bryskt som nonsens.

  – Jag har svårt att förstå den kommentaren. Om jag jämför med när andra vd:ar slutar på initiativ av styrelsen tycker jag inte att vi sämre redogör för svaren än andra har gjort.

  Men det visar sig att Anders Sundström inte ens vill redogöra för när Michael Wolf informerades om att han får sparken.

  Är det av hänsyn till honom?

  – Det är av hänsyn till hur jag hanterar information inte bara till honom utan även till allmänheten.

  Många knyter i stället Wolfs avsked till de många affärer som Swedbank varit inblandat i och i synnerhet höstens många turer kring toppcheferna Göran Bronners och Magnus Gagner Gebers fastighetsaffärer.

  Här berättar Anders Sundström hur han på eget bevåg anlitat en extern rådgivare för att gå igenom affärerna och hur man i december fattat beslut om att de var olämpliga.

  – Styrelsen gjorde en genomgång av investeringen och hur den vuxit i omfattning och med anledning av det kom styrelsen till den uppfattningen att det inte var lämpligt att två ledamöter i koncernledningen saminvesterade i en investering av den omfattningen.

  Vad tycker du om att det är styrelsen och inte vd som upptäcker det olämpliga i de här affärerna?

  – Jag har ingen anledning att recensera det nu.

  Varför inte då?

  – Jag tycker inte det är viktigt.

  Anders Sundström är på det hela taget mycket nöjd med sin egen hantering av affären. Han beskriver styrelsen som väldigt framåtlutad.

  – Jag är rätt nöjd med att jag tar initiativ, skaffar information, gör de förändringar som krävs, ser till att vi upprätthåller en bank med hög trovärdighet och agerar i tveksamma frågor. Jag tycker att jag är en aktiv ordförande.

  Anders Sundström medger dock att han kunde ha gjort mer för att undvika att affären fick den omfattningen den fick, med följd att den nu granskas av Finansinspektionen.

  – Jag hade gärna vidtagit den här åtgärden ännu tidigare än i december.

  När borde du i så fall agerat?

  – Tidigare.

  Annons

  Anders Sundström.

  Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X