Annons
X
Annons
X

Storägarna har fortsatt förtroende för Sundström

Efter att vd Michael Wolf fått sparken från Swedbank på tisdagen har det spekulerats i att storägarnas förtroende ordförande Anders Sundström är i botten. För att försöka rädda situationen träffade Anders Sundström idag de större aktieägarna på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

(uppdaterad)
Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Storägarna anländer till Swedbanks huvudkontor på onsdagen. På bild: Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Nu är vi här för att lyssna och höra vad de har att säga. Om de ger några ytterligare förklaringar till det som sades igår. Sedan ska vi hälsa på nya vd:n, säger Ramsay Brufer ägaransvarig på Alecta till SvD Näringsliv.

Att Michael Wolf fick sparken igår kom det som en chock för er?

– Inte som en chock, men det var överraskande. Det viktiga nu är att banken lever upp till det man lovat och fortsätta leverera, det är en väldigt bra bank, sedan att det nya regelverk som införts också efterlevs.

Annons
X

Men har ni fortsatt förtroende för Anders Sundström?

– Ja vi har fortsatt förtroende för styrelsen och vi står bakom det styrelseförslag som valberedningen lade fram i förra veckan (Där Anders Sundström kvarstår som ordförande reds anm), säger Brufer. Alecta med 4,51 procent av aktierna är tredje största ägaren efter Folksam och Sparbanksgruppen.

En annan av storägarna som slöt upp var AMF.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi fick ju inte vara med på presskonferansen igår så vi hoppas få höra från Anders (Sundström reds anm) nu, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på pensionsjätten AMF till SvD Näringsliv när han anmäler sig i receptionen på Swedbanks huvudkontor. AMF har nära 4 procent av aktierna i Swedbank och hör därmed till de fem största ägarna i banken.

  Från Swedbanks fondbolag Robur kom Jan Andersson. Han var om möjligt ännu mer fåordig än andra ägare och uppgav att han var där för att lyssna till vad Anders Sundström hade att säga.

  Något sen anlände Anders Sundström själv till sitt möte.

  Vilka frågor ska du ta upp med ägarna?

  – Framförallt ska jag prata med dom men också presentera Birgitte (Bonnesen tf vd reds anm), säger Sundström.

  Känner du att du behöver ge en bättre bild än den du gav igår?

  – Jag behöver inte berätta mer än vad jag sa igår. Framförallt är det viktigt att presentera Birgitte, säger Sundström.

  Sundström upprepar att Swedbank nu inleder en process med att hitta en ordinarie vd, men på direkt fråga bekräftar han att Birgitte Bonnesen är en av styrelsens kandidater till det permanenta vd-jobbet.

  – Det kommer bli en process, men hon är en av kandidaterna säger han.

  Inbjudan till dagens ägarmöte gick ut igår eftermiddag. Skälet som anges är att ge stora svenska aktieägare en chans att träffa Wolfs efterträdare. Birgitte Bonnesen var tidigare chef för den svenska bankverksamheten men blir nu tillförordnad vd. Att hon inte direkt är en långsiktig lösning bekräftar bilden av att styrelsens beslut att sparka Wolf var oplanerat och abrupt.

  – Vi fick ingen information över huvudtaget om vad som var på gång. Sedan har vi läst oss till hur Anders Sundström hanterade Michael Wolfs avgång under gårdagen. Med facit i hand så borde det inte kunna bli värre, säger en ägare som vill vara anonym.

  Första telefonkonferensen i går där Sundström skulle ge styrelsens bild av vd-avskedandet fick skjutas upp på grund av överbelastning. Det visade sig att många anställda på banken upplevde en stor brist på information om varför deras vd sparkats och därför valt att anmäla sig till den presskonferens som Sundström skulle leda. Swedbank tvingades gå ut med ett internt mejl till sina anställda där man uppmanade dem att inte ringa in för att lyssna.

  När väl den försenade telefonkonferensen kunde hållas förbjöds deltagare från medier att ställa följdfrågor och stämningen var irriterad. Spekulationer om att det fanns mer bakom Wolfs hastiga sorti, som regisserades av styrelsen, fick ordentlig fart under gårdagen. Flera medier anklagade Sundström för att fara med osanning.

  **Ägarmötet i dag **är ett försök av Sundström att mildra den kritik som nu riktas mot honom och hanteringen av vd-frågan samtidigt som storägarna ska få chans att ställa frågor till tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen. På mötet deltog ett knappt dussin ägarrepresentanter.

  Nästa försök till charmoffensiv är redan inplanerad. Swedbanks aktie sjönk i går med 6 procent och även utländska investerare börjar nu ställa besvärliga frågor. Planen är därför att Sundström tillsammans med bankens avdelning för investerarrelationer ska möta utländska ägare och analytiker. Först i London och därefter i New York, Chicago och Boston.

  Birgitte Bonnesen ska enligt uppgifter till SvD inte följa med. Gregori Karamouzis, chef för investerarrelationer, vill inte bekräfta uppgifterna utan säger att det enda som är bestämt är att han själv ska åka med en kollega från banken.

  Annons

  Storägarna anländer till Swedbanks huvudkontor på onsdagen. På bild: Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

  Även Anders Oscarsson på AMF och Jan Andersson på Robur var på plats i Sundbyberg på onsdagen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

  Swedbanks ordförande Anders Sundström.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X