Annons
X
Annons
X

Sundström mörkade allt för sin styrelse

Dramatiken kring Michael Wolfs avsked från Swedbank nådde nya höjder på fredagen efter avslöjanden att bankens ordförande Anders Sundström anmält Michael Wolf till Finansinspektionen. Orsaken är misstanke om marknadsmissbruk. Wolf svarar med att anklaga Sundström för att driva en smutskastningskampanj.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank håller presskonferens med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Styrelseordförande Anders Sundström har kört ensam tillsammans med bankens internrevision under fjorton dagar. Styrelsen hölls utanför misstankarna mot vd Michael Wolf och blev inte informerade förrän efter att Wolf hade fått sparken.

– Jag fattade beslutet att anmäla honom tillsammans med internrevisionen. Jag hade fått veta om misstankarna åtta dagar innan, från en visselblåsare i banken, säger Anders Sundström till SvD.

Anders Sundström beskriver det som att han stått inför ett slags Moment 22, han har varit tvungen att agera, men har samtidigt inte fått säga något.

Annons
X

När SvD pratar med honom har han just hållit en allvarlig och välbesökt presskonferens i Swedbanks nybyggda hus i Sundbyberg. Han ser trött ut efter att ha berättat om hur han anmält sin förre vd för misstankar om allvarliga ekonomiska brott.

Ekobrottsmyndigheten har nu inlett förundersökning om brott enligt lagen om marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument. Men vad Michael Wolf egentligen ska ha gjort kan han inte säga. Misstankarna är på en låg misstankegrad, förklarar Sundström.

Det är väldigt mycket som Anders Sundström och de två advokaterna, Hans Strandberg och Olle Kullinger, inte kan berätta. De hänvisar till att de är förbjudna enligt lagen att säga något - de har röjandeförbud, förklarar de, så fort frågorna bränns.

Men på fredagen, sedan uppgifterna kommit ut, tvingades de kalla till presskonferens. Fast först sedan de samrått med åklagaren, berättar han.

– Vi har bestämt avrått Anders Sundström att informera utomstående tidigare, säger Hans Strandberg.

Borde inte bankens styrelse ha fått veta?

– Nej, vi har tolkat det så att när det gäller en högt uppsatt person så är det viktigt att inte sprida informationen. Det här är inte klockrent, men det är så vi har tolkat det i det här fallet, särskilt när det gäller en person i ledande ställning i banken, säger Hans Strandberg.

Anders Sundström får förklara flera gånger för pressen varför Michael Wolf sparkades i tisdags, och huruvida brottsmisstankarna var orsaken.

Han berättar att han kallade samman styrelsen i måndags kväll för att sparka Michael Wolf, men berättade inte om brottsmisstankarna för styrelsen. Den officiella förklaringen var att banken behövde ett nytt ledarskap. Men samtidigt säger han till SvD att Michael Wolf inte hade kunnat vara kvar då han misstänks för de brott som han anmälts för.

Michael Wolf själv har kommenterat anmälan skriftligt till TT.

"Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del av en smutskastningskampanj som pågår mot mig." skriver han.

Aktiespararna reagerar starkt på Anders Sundströms hantering av ärendet, och hur han har informerat om vd-bytet.

– Det är väldigt allvarligt att en bank anmäler sin egen vd. Det har inte skett tidigare, säger Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsövervakning till TT.

Sundström kom med svepskäl då han sparkade Wolf, tycker han.

– Det stämmer inte vad Sundström gick ut med tidigare: att det inte är någon dramatik eller konstigheter bakom det här. Det är allvarligt när en ordförande i ett börsbolag säger att det inte finns några skelett i garderoben när det finns det.

– Det här kommer att få stora efterdyningar. Det är stor dramatik i det här. Tyvärr är det kunderna och aktiespararna som kommer i sista hand i det här.

– Vi tycker att det är lämpligt om Anders Sundström inte ställer sig till förfogande för omval till styrelseordförande medan utredningen pågår.

Annons

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank håller presskonferens med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X