Annons
X
Annons
X

"Sundström har skadat banken"

Förtroendet för Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström har skadats allvarligt av den senaste tidens turer kring banken, anser bedömare. – Han verkar inte bry sig om den skada som banken åsamkas, säger Albin Rännar hos Aktiespararna.

Av TT

Ägarna AMF och Tredje AP-fonden har riktat öppen kritik mot Anders Sundström – och bankanalytiker som TT har pratat med uppskattar att mångmiljardbelopp i börsvärde har gått förlorade för bankens ägare efter den senaste tidens händelser.

De uppgifter som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten var i sig skäl nog att ge Michael Wolf sparken som vd, förklarade Anders Sundström i fredags. I en intervju i Dagens Industri hävdar Wolf själv att misstankarna troligen rör missar som Swedbanks egen private banking-tjänst har gjort – och att han själv har rapporterat om saken till Sundström.

Skulle det stämma är Anders Sundströms hårda uttalanden anmärkningsvärda, anser Albin Rännar, chef för marknadsövervakning på Aktiespararna.

Annons
X

– Han trissar upp förväntningarna om att det handlar om något väldigt allvarligt – och det är paradoxalt. En styrelseordförande ska sköta bolagets förehavanden på ett bra sätt, vara lugn och sansad och inte i onödan blåsa upp saker, säger han.

– Anders Sundström har orsakat banken stora skador genom sitt hattiga agerande och genom att bre ut sig på bästa sändningstid med konstiga halvsanningar. Det blir ännu konstigare när den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen säger emot honom och konstaterar att det hennes ordförande säger inte stämmer.

I en intervju i Dagens Industri avfärdade den hastigt tillsatta Bonnesen påståenden som Sundström gjort om att Swedbank har problem med sin kund- och medarbetarnöjdhet – vilket skulle vara det tyngsta skälet till att Michael Wolf fick sparken.

– Vi tolkar det som att Anders Sundström vill rädda sin egen situation. Han förstår att han är illa ute och då tar han till de slipade svärd han har. Men när det är ruttet inne i ekens stam så räcker det kanske inte att kapa några grenar, säger Albin Rännar.

– Det är också olämpligt med korsberoendet med storägarna. Sundström har tre av de fyra största ägarna i sin hand, vilket gör att han i princip bestämmer över sig själv.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill under sitt besök i Indien inte kommentera händelserna i Swedbank i sak.

– Däremot är det viktigt att Swedbank går till botten med detta. Nu får utredningen ha sin gång för det är klart att Swedbank är ett viktigt varumärke i och utanför Sverige. Nu får de reda ut det där och vidta de åtgärder som behövs, säger han till TT.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X