Annons
X
Annons
X

Sundhage OS-mästare igen

Vad finns för skäl för Pia Sundhage att flytta hem och ta över Sveriges landslag?

Av TT
(uppdaterad)
Foto: SCOTT HEPPELL/AP

I alla fall inte några sportsliga.

I USA har hon världens bästa fotbollslandslag. Ännu ett bevis kom det genom torsdagens OS-guld.

Mitt bland alla amerikanska flaggor och firande spelare stod hon. Kvinnan som varit en ikon inom svensk damfotboll men sedan 2008 lett det amerikanska landslaget. Finalvinsten betydde hennes andra OS-guld med USA.

Annons
X

Pia Sundhages framgångar samtidigt som Thomas Dennerbys och Sveriges motsatta resultat i OS gör dock att rösterna höjs för en förändring. Dennerby ut, Sundhage in, särskilt som båda har kontrakt som löper ut.

Men den stora frågan ur svenskt perspektiv är: kan hon tänka sig att byta bort USA för att leda Sverige?

– Det är svårt att tänka sig att lämna det här laget. Det här laget har gjort mig framgångsrik och jag är väldig tacksam över det, sade hon efter finalvinsten, 2-1, mot Japan.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att vara tränare i USA. Det är det bästa jobbet just nu. Men allt handlar om tajmning och jag har lovat mig själv att njuta av det här just nu.

  TT: Vad exakt är det bästa med att leda USA?

  – Erfarenheten blandat med ungdomen. Man har alltid sagt att USA har haft fysik och attityd men med de nya spelarna har man också teknik.

  – Det är väldigt spännande och jag tror det här laget kan bli ostoppbara till VM 2015 när det avgörs i Kanada.

  Torsdagens vinst var revansch för finalförlusten i VM efter straffar förra året. Det var tredje raka OS-guldet för USA och framförallt, det var genom en hel del tur. Den här gången behövde USA visserligen inte vända underläge som mot Frankrike tidigare i OS, inte heller avgöra på tilläggstid som mot Kanada, däremot kämpa mot ett lag, stundtals överlägsna dem.

  Inledningen var visserligen USA:s och redan i sjunde minuten tog man ledningen genom Carli Lloyd som omarkerad nickade in 1-0.

  Det var början på en dominans men i stället av Japan. Hade fotboll varit rättvist hade japanskorna gått till halvtidsledning. I en halvlek som innehöll fler målchanser än vad Sverige skapade på hela OS hade nämligen Japan merparten av dem.

  Anfallaren Yuki Ogimis nick tvingade Hope Solo att via ribban stöta bort bollen, samma Ogimi hade i 33:e ett skott i ribban och Japan blev rånade på en straff när Tobin Heath tog med handen. USA:s bästa chans förutom målet var tack vare Japan när en japansk nick gick via stolpen och ut.

  Under japansk press i andra kom dock 2-0 i 53:e, åter igen genom Carli Lloyd.

  Japan reducerade visserligen genom Yuki Ogimi i 62:a men kom inte närmare OS-guld än så. Bäst chans hade inhopparen Mana Iwabuchi 83:e men målvakten Hope Solo räddade då USA.

  London TT:s utsände

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCOTT HEPPELL/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X