Annons
X
Annons
X

Sundhage: ”Kommer blåsa ofantligt”

Inget varar för evigt, inte heller en smekmånad för Pia Sundhage. I kväll mot Finland är det upp till bevis för henne själv och fotbollslandslaget. Enligt uppgifter till Aftonbladet gör förbundskaptenen två ändringar i startelvan.

Av TT
Pia Sundhage på plan under träning på Rambergsvallen.
Pia Sundhage på plan under träning på Rambergsvallen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL, SCANPIX

Hon kom som ett yrväder en septemberafton, visserligen inget Höganäskrus i en svångrem om halsen men däremot med gigantiska förväntningar på sig. Ingen förbundskapten har förmodligen fått ett sådant mottagande. Det har hyllats och haussats och Sundhage har i vad hon kallar ”damfotbollens tjänst” ställt upp på det mesta.

TV-program, intervjuer, sponsorarrangemang – ingen har ifrågasatt henne.

– Ja, säger hon på TT:s fråga om det har varit en smekmånad.

Annons
X

Svaret på vad som händer om Sverige tappar poäng på lördag är lika klart.

– Ojoj, då blir det fara och färde. Det kommer naturligtvis att blåsa ofantligt om det inte blir ett bra resultat, det vet alla.

Sanningen är att det är en högst annorlunda situation för Sundhage.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte heller som amerikansk förbundskapten var hon någonsin nära att bli ifrågasatt. När Sundhage tog över USA i november 2007 hade hennes företrädare, Greg Ryan, misslyckats kapitalt i VM. Detta då han kontroversiellt bänkat stjärnmålvakten Hope Solo. Med andra ord, Sundhage sågs som en frälsare.

  Inte heller när USA förlorade VM-finalen 2011 nåddes hon av större kritik. Efter 1-1 mot Danmark och förlorade poäng även mot Finland skulle situationen bli annorlunda.

  Med andra ord, det är upp till bevis.

  – Jag har ju å andra sidan ett val hur jag ska hantera det. Vi skapar vår bubbla. Vi vet vad vi ska göra och vad vi håller på med, säger hon.

  Hur mycket press känner du?

  – Jag personligen känner att det är en press att vi ska lira och göra vårt allra bästa. Det är inte nu eller aldrig för det är en match till. Vi kan göra mycket bättre än Danmarksmatchen och det ska vi ta med. Lite revanschlusta tror jag vi alla känner.

  Du har hela tiden trummat på om att gilla pressen. Vad exakt är det du gillar med det?

  – Förväntningarna. När man får frågor om vi ska vinna. Det upplever jag som häftigt. Sedan gäller det att gå från ord till handling. Det måste bli bra spel.

  Där finns rent krasst en hel del att förbättra för svensk del. Mot Danmark var det mer än två dåliga straffar. Det var dålig passningskvalitet, ett mittfältsspel som haltade, en Lotta Schelin som inte såg ut som den stjärna Sundhage lanserat henne som.

  – Mot Danmark ger vi bollen lite för lätt. De får hålla i bollen för länge. Vi får för mycket försvarsspel. Jag hoppas vi kan ändra på den biten och behålla bollen längre men ändå att det inte blir för lågt passningstempo.

  Läs mer om fotbolls-EM

  SJÄLVMÅL ”Dam-EM – menar de brädspel?” svd.se EM-FAKTA Resultat, lag, siffror, statistik svd.se BETYG Så bra är den svenska EM-truppen svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Pia Sundhage på plan under träning på Rambergsvallen.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL, SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X