Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Louise Andrén Meiton: Summers beröm sätter skuldfrågan på agendan

Hur farliga är de svenska hushållens skulder? Debatten har pågått länge i Sverige men nu börjar frågan om hushållens skulder bubbla på allvar också på andra sidan Atlanten. Den inflytelserike ekonomen Larry Summers beröm av boken 'House of Debt' sätter skuldfrågan ännu mer på agendan. 

Larry Summers
Larry Summers Foto: J. SCOTT APPLEWHITE

”Det kan vara årets viktigaste bok om ekonomi, det skulle kunna vara den viktigaste boken sedan finanskrisen.” Det är inget dåligt beröm författarna Atif Mian och Amir Sufi får för sin bok 'House of debt' och berömmet kommer från ingen mindre än Larry Summers.

Summers, professor vid Harvard och tidigare ekonomisk rådgivare till Barack Obama och finansminister under Bill Clintons tid, är en av världens mest inflytelserika ekonomer varför hans lovord i tidningen Financial Times spelar roll på många sätt.

**Först, vad är det han berömmer? **Atif Mian och Amir Sufi, professorer vid universiteten i Princeton respektive Chicago, har studerat finanskrisen utifrån hushållens skuldsättning. Deras poäng är att hushållens skulder och försämrade ekonomi när bostadspriserna föll förklarar varför det har tagit så lång tid för den amerikanska ekonomin att repa sig. Mian och Sufi har bland annat tittat på konsumtion per postnummer. Analysen visar att konsumtionen föll mer i de delar av landet där bostadspriserna föll snabbare och där många hade tagit bolån för att finansiera husköpen.

Annons
X

Författarnas slutsats är att nyckeln till finanskrisen var kraftigt skuldsatta hushåll. Oavsett om banker mår bättre finansiellt håller hushållen i pengarna om de upplever sig ha för stora skulder. Det är enligt författarna förklaringen till att USA:s tillväxt har varit så svag länge. De anser också att tecken till krisen kom långt innan investmentbanken Lehman Brothers föll i september 2008. Redan under 2006 och 2007 började de amerikanska hushållen att dra ner på sina inköp av möbler och bilar.

Eftersom Larry Summers själv var aktiv som ekonomisk rådgivare till Barack Obama under krisen ägnar han en lång bit av artikeln åt försvar. Han förklarar att politiska hinder och det politiska arbetet i sig gjorde det svårt att genomföra åtgärder som skulle ha hjälpt hushållen. Risken var också att hela det finansiella systemet hade påverkats ännu mer. Men hans slutsats är att boken visar att det inte räcker att rädda banker under en finansiell kris. Hushållens balansräkningar är viktiga och där behövs nya reformer för att motverka framtida kriser.

Summers tankar faller säkerligen i god jord hos Sveriges riksbankschef Stefan Ingves liksom hos den delegation från Internationella valutafonden som nyligen besökte Stockholm. IMF föreslog en lång rad åtgärder för att dämpa de svenska hushållens lånevilja. De mindre oroade bedömarna i Sverige lyfter ofta fram att de svenska hushållen har stora lån men också stora tillgångar. Motargumentet från de mer oroade är att tillgångar, som aktier och fastigheter, kan både falla i värde under en kris och vara svåra att sälja.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oavsett hur oroad man är över situationen i Sverige sätter Larry Summers beröm av boken 'House of debt' frågan om hushållens skulder högt upp på agendan. Summers är inte vem som helst. Räkna alltså med ännu mera debatt framöver. Inte bara i Sverige.

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Larry Summers

  Foto: J. SCOTT APPLEWHITE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X