Annons

”SULF förenklar om akademiska friheten”

Foto: Tor Johnsson

Var och en som håller vetenskapen kär måste oroa sig över utvecklingen i Ungern och andra länder med liknande problematik. Men vi anser att man samtidigt måste oroa sig över vad som händer när universiteten själva förvandlas till bastioner för ena sidan i en politisk polariseringsprocess, skriver Claes Andersson, Medborgerlig Samling, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Claes Andersson.

Foto: Privat

Debatten om akademisk frihet är inte så enkel som SULF (SvD Debatt 22/6) och många andra får den att verka. Den kompliceras av att akademin i dag avviker starkt från befolkningen i stort på det politiska planet. Amerikanska undersökningar visar tydligt att universitetet har gått ifrån att överväga åt det vänsterliberala hållet till att i princip vara helt solitt vänsterliberalt och det finns inga tecken på att det förhåller sig på omvänt sätt i Europa.

En effekt av detta är att det till höger och vänster finns två helt separata debatter om hoten mot akademisk frihet. Högerorienterade är särskilt rädda för vänsteraktivistiska kollegor och studenter medan de vänsterorienterade är rädda för högerpopulistiska stater och väljare.

Annons
Annons
Annons