Annons
X
Annons
X

Historisk skandal i natt: Fel Oscarsvinnare ropades ut

Årets Oscarsgala har bjudit på Trump-häcklingar, svenskvinst och en historisk miss. När årets bästa film, och kvällens tyngsta pris, skulle presenteras läste Warren Beatty upp fel film. En av statyetterna gick dessutom till en svensk – men inte till En man som heter Ove.

(uppdaterad)
Oscarsgalan 2017

Svenska Oscarsvinnaren Alicia Vikander delade ut kvällens första Oscar när den 89:e galan inleddes vid Dolby Theater i Hollywood, Los Angeles. Priset för bästa manliga biroll gick till Mahershala Ali för sin insats i ”Moonlight”.

Men om galan började i maklig takt, kryddad med en del Trump-skämt från värden Jimmy Kimmel, blev avslutningen desto mer dramatisk.

Jordan Horowitz, producent för "La La Land", håller upp kuvertet som visar att hans film inte får Oscarsstatyn trots allt. "Det är inget skämt", säger han när manuskortet zoomas in som visar att "Moonlight" får priset för bästa film. Foto: AP

Det var när Warren Beatty läste upp ”La la land” som kvällens vinnare av bästa film som det blev katastrofalt fel. Beatty hade fått fel kuvert, från utdelningen av bästa kvinnliga huvudroll som gick till Emma Stone i ”La la land”. Totalförvirring uppstod på scenen där ”La la land”-gänget redan hunnit hålla sitt tacktal.

Annons
X

Producenten till La la land, Jordan Horowitz, går fram till mikrofonen och säger att det var Moonlight som vann: ”Det är inget skämt˝ Moonlight har vunnit för bästa film.” Förvirring fortsätter och Horowitz tar det korrekta kortet, håller upp det mot kameran säger igen: ”Bästa film. Moonlight.”

Snopet fick ”La la land”-skådespelarna lämna scenen och lämna plats för ”Moonlight”-ensemblen, till publikens stora jubel.

Warren Beatty som delade ut priset tillsammans med Faye Dunaway förklarade från scenen att han verkligen hade fått del kuvert. ”Jag öppnade kuvertet och där stod det Emma Stone ”La La Land”. Det var därför som jag tittade så länge på Faye och på er. Jag försökte inte vara rolig”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Barry Jenkins, regissören till Moonlight, tillsammans med hela ensemblen efter att det stod klart att filmen vunnit priset för Bästa film. Foto: Chris Pizzello/AP

  Regissören till Moonlight, Barry Jenkins sa efter prisutdelningen, enligt Washington Post, att han tittat på åtskilliga Oscarsgalor men att han aldrig har sett något liknande.

  – Jag märkte att det blev rörigt och jag förstod att något konstigt hade hänt. Jag är övertygad att det syntes i mitt ansikte men jag var mållös när de ändrade resultatet. Hela händelsen gjorde att känslan blev ännu mer speciell men inte på det sätt som jag hade förväntat mig.

  Kvällen förflöt annars enligt planerna.

  Det blev däremot ingen Oscar för Eva von Bahr och Love Larson som var nominerade för bästa smink för ”En man som heter Ove”. I stället blev det en av förra årets största kalkoner, ”Suicide Squad”, som tog hem priset.

  Fred Berger jublar när han tror att han har fått ta emot Oscar för bästa film. Men sedan var skandalen ett faktum – fel film hade lästs upp och La La Land blev av med sin Oscar... Foto: AP

  Hannes Holms populära film om den grinige Ove gick även miste om priset för bästa utländska film, som i stället tilldelades Asghar Farhadis ”The salesman”. Irans första person i rymden, Anousheh Ansari, läste upp ett meddelande från Farhadi som bojkottar årets gala:

  – Min frånvaro beror på respekt för mina landsmän, och människor från de andra sex länderna vars medborgerliga rättigheter kränks av de omänskliga lagarna om inreseförbud till USA, läste Ansari och fortsatte:

  – Att dela in världen i kategorier av vi och våra fiender skapar rädsla. Ett förljuget rättfärdigande för aggressioner och krig. Dessa krig förhindrar demokrati och mänskliga rättigheter i länder som själva varit utsatta för angrepp. Filmskapare kan använda sina kameror för att fånga mänskliga egenskaper vi alla delar och för att krossa stereotyper av länder och religioner. De skapar empati mellan oss och andra. En empati vi i dag är i större behov än någonsin.

  Kvällens värd, Jimmy Kimmel, sparade inte på Trump-relaterade skämt i sin inledningsmonolog, där han som väntat även gick hårt åt skådespelaren Matt Damon. De två har ett stående skämt som pågått i över tio år.

  – Galan ses av miljoner av människor i 225 länder som hatar oss nu, inledde Jimmy Kimmel.

  I referens till president Donald Trump sade den amerikanske komikern:

  – Kommer ni ihåg förra året när Oscarsgalan ansågs rasistisk?

  Emma Stone och Ryan Gosling (La la land) gratulerar Mahershala Ali (Moonlight) för priset. Foto: Chris Pizzello/AP

  Även Mel Gibson – som med sin ”Hacksaw Ridge” välkomnats tillbaka till Hollywood efter att ha uttryckt sig rasistiskt och antisemitiskt samt dömts för misshandel av sin dåvarande flickvän – blev föremål för skämt under kvällen.

  Viola Davis bjöd på ett av kvällens mest känslomässiga tal då hon vann priset för bästa biroll för ”Fences”.

  Kvällens första svenskpris stod Linus Sandgren för som prisades för sitt foto i ”La la land”. Som slängde in några svenska fraser i sitt tacktal:

  – Jag älskar er, ni är mitt allt.

  Påpassligt slängde Jimmy Kimmel in ett skämt om den ökända Sverigeincidenten:

  – Så ledsen för det som hände i Sverige förra veckan.

  Kvällens tre största priser gick som väntat till Casey Affleck (bästa manliga huvudroll), Emma Stone (bästa kvinnliga huvudroll) och ”Moonlight” vann (bästa film). Sistnämnda alltså efter en av de värsta missarna i Oscarshistorien.

  Jimmy Kimmel och Warren Beatty efter att priset för årets bästa film presenterats. Foto: Chris Pizzello/AP
  Leonardo DiCaprio tillsammans med Emma Stone som vunnit en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare. Foto: Chris Pizzello/AP
  Damien Chazelle med priset för bästa regi. Foto: Jordan Strauss/AP
  Linus Sandgren prisades. Foto: Chris Pizzello/TT, Henrik Montgomery/TT
  Viola Davis vann för sin insats i ”Fences”. Foto: Chris Pizzello/TT
  Alicia Vikander delar ut priset för bästa manliga biroll Mahershala Ali. Foto: Chris Pizzello/TT
  Annons
  Annons
  X

  Jordan Horowitz, producent för "La La Land", håller upp kuvertet som visar att hans film inte får Oscarsstatyn trots allt. "Det är inget skämt", säger han när manuskortet zoomas in som visar att "Moonlight" får priset för bästa film.

  Foto: AP Bild 1 av 10

  Barry Jenkins, regissören till Moonlight, tillsammans med hela ensemblen efter att det stod klart att filmen vunnit priset för Bästa film.

  Foto: Chris Pizzello/AP Bild 2 av 10

  Fred Berger jublar när han tror att han har fått ta emot Oscar för bästa film. Men sedan var skandalen ett faktum – fel film hade lästs upp och La La Land blev av med sin Oscar...

  Foto: AP Bild 3 av 10

  Emma Stone och Ryan Gosling (La la land) gratulerar Mahershala Ali (Moonlight) för priset.

  Foto: Chris Pizzello/AP Bild 4 av 10

  Jimmy Kimmel och Warren Beatty efter att priset för årets bästa film presenterats.

  Foto: Chris Pizzello/AP Bild 5 av 10

  Leonardo DiCaprio tillsammans med Emma Stone som vunnit en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare.

  Foto: Chris Pizzello/AP Bild 6 av 10

  Damien Chazelle med priset för bästa regi.

  Foto: Jordan Strauss/AP Bild 7 av 10

  Linus Sandgren prisades.

  Foto: Chris Pizzello/TT, Henrik Montgomery/TT Bild 8 av 10

  Viola Davis vann för sin insats i ”Fences”.

  Foto: Chris Pizzello/TT Bild 9 av 10

  Alicia Vikander delar ut priset för bästa manliga biroll Mahershala Ali.

  Foto: Chris Pizzello/TT Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X