Annons
X
Annons
X

Suhonen: "S har slutat existera som parti"

Mardrömssiffrorna för Stefan Löfven och regeringen är ett tydligt tecken på svår splittring inom Socialdemokratin. Det menar S-debattören Daniel Suhonen som anser att partiet i praktiken har slutat att fungera.

Opinionsmätningar
[object Object]
Daniel Suhonen och statsminister Stefan Löfven. Foto: Julia Wagner/Katalys, Magnus Hjalmarsson Neideman

Den senaste SvD/Sifo-mätningen visar att Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd sedan Sifo startade mätningarna 1967.

Men det är inte första gången som Moderaterna är större än Socialdemokraterna mellan två val. Det har hänt i flera omgångar förut. Bland annat under Göran Persson och Carl Bildts tid 1998, och det har även hänt under Ulf Adelsohns tid på 80-talet.

Men den nya opinionsnivån är exceptionellt låg, menar Daniel Suhonen, S-debattör och chef för tankesmedjan Katalys.

Annons
X

– Det är deprimerande. Tidigare gånger har man åtminstone haft 28 procent, den nya nivån på 23,2 procent är oerhört låg. Jag tror att människor undrar vad S-regeringen egentligen vill, säger han.

Det är inget ovanligt att regeringar tappar stöd före val och Suhonen vill därför påminna om att det inte nödvändigtvis hänger ihop med valresultatet. Han har däremot själv, som socialdemokrat, känt av en tydlig uppgivenhet inom partiet.

– Det är katastrof. Det behövs krafttag, vilket är svårt med den restriktiva flyktingpolitiken. M, KD och SD tävlar om att gå den opinionen tillmötes. Man kan inte bli mer restriktiv än Moderaterna med det, och då måste man aktivera en annan politik.

Foto: Grafik: Alexander Raucher

Suhonen tycker att man i allra högsta grad måste återaktivera den vanliga höger- och vänsterskalan inom den politiska sfären. Inte minst genom att diskutera frågor rörande ekonomin, jobben och bostadsbristen. Han tror bland annat att det skulle hjälpa partiet att vinna tillbaka missnöjda väljare som gått över till Sverigedemokraterna.

– S har slutat att existera som parti och man uttalar sig om politiken från riksdagshuset. Var är Socialdemokraterna som parti, bortom Löfven och regeringen?

Han undrar var kampanjerna finns och vad socialdemokraterna egentligen gör.

– Jag är ändå medlem i partiet och märker ingenting, förutom att jag kan läsa partiets inlägg på Facebook, om att det går bra. Socialdemokraterna är ett inaktiverat parti.

Daniel Suhonen säger att Stefan Löfven pratar om samarbete och om att sträcka ut händerna mot det borgerliga utan att ta reda på vad S-medlemmarna tycker i de samtalen. När flyktinguppgörelsen slöts i november fick de borgerliga igenom tydliga krav, medan Socialdemokraterna fick en uppgörelse, enligt Suhonen.

– Det pratades inget om vinstdrivande företag som täljer guld med smörkniv i flyktingbranschen, och har schyssta avtal med Migrationsverket.

Där skulle man ha kunnat lägga in en stöt genom att förstatliga mottagandet med socialdemokratiska lösningar, säger Daniel Suhonen, som menar att partiet och regeringen inte har någon ståndpunkt.

– När det sker kohandel i varje led så är det ännu viktigare att ha en egen ståndpunkt. Kombinationen av denna avsaknad och en aggressiv falang från Moderaterna hotar regeringen. Senast hotade statsminister Stefan Löfven med nyval, med det kan han inte göra nu. I och med att man går kräftgång i politiken så stärks Moderaterna. Det här är allvarligt, säger Suhonen.

Han menar att opinionssiffrorna inte kan jämföras med de som rådde under Håkan Juholts tid, eftersom de siffrorna kom till under ett mediedrev.

– Vad protesterar folk mot nu? Delvis mot att man är orolig över invandringen, men det är också en protest mot att regeringen inte driver socialdemokratisk politik. Ena gruppen vill ha restriktiv politik och andra fördelningspolitik. Just nu tror jag inte att några av S-väljarna är glada, säger Daniel Suhonen.

Annons

Daniel Suhonen och statsminister Stefan Löfven.

Foto: Julia Wagner/Katalys, Magnus Hjalmarsson Neideman Bild 1 av 2
Foto: Grafik: Alexander Raucher Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X