Annons
Recension

P ValleySuggestivt strippdrama i Mississippideltat

”P-valley” baseras på en teaterpjäs.
”P-valley” baseras på en teaterpjäs. Foto: C More

”P-valley” skildrar livet på strippklubben ur kvinnornas snarare än kundernas synvinkel. Anna Hellsten ser en suggestiv, glittrig noir-saga.

Under strecket
Publicerad

Fjolårets långfilm ”Hustlers” innehöll inte bara den vettigaste filmroll Jennifer Lopez fått på tjugo år. Den gjorde också en skarp, feministisk spinn på strippklubbsmiljön och gav dansarna agens och makt istället för att bara skildra dem som offer i en snuskig bransch.

Nya serien ”P-Valley”, ett slags mörk och glittrig noir-saga, ägnar sig åt en delvis liknande typ av perspektivskifte. Här skildras tillvaron på klubben Pynk i Mississippideltats geggigaste utmarker, men den gör det ur kvinnornas snarare än kundernas synvinkel. Det är förstås ingen slump: både showrunnern Katori Hall och samtliga avsnittsregissörer är kvinnor, och även om serien har sin beskärda del av glänsande tuttar och läppar i sexigt motljus så är det också en serie som främst skildrar strippande som det stenhårda fysiska jobb det faktiskt är. Här förekommer dessutom något så pikant som helnakna män – eller ja, en helnaken man iallafall – och en obetalbar sekvens där en av strippdansarna får rumpan sprayad med parfym efter ett oförlåtande toalettbesök.

Annons
Annons
Annons