Hålla andanSuggestivt drömspel om färden mot avgrunden

Joaquin NaBi Olsson, Nina Zanjani, Jonas Malmsjö och Giovanni Bucchieri i förgrunden. Ana Gil de Melo Nascimento och Hulda Lind Jóhannsdóttir i bakgrunden.
Joaquin NaBi Olsson, Nina Zanjani, Jonas Malmsjö och Giovanni Bucchieri i förgrunden. Ana Gil de Melo Nascimento och Hulda Lind Jóhannsdóttir i bakgrunden. Foto: Sören Vilks

Satan lever! Han håller ännu hårt på sina principer. Kärlek är en form av godhet. Sex ska därför betalas som vilken annan vara som helst. Satan kan ju inte vara skyldig något. Då faller världen samman. Så träffar han Dana.

Under strecket
Publicerad
Hulda Lind Jóhannsdóttir, Douglas Johansson och Simon Norrthon.

Hulda Lind Jóhannsdóttir, Douglas Johansson och Simon Norrthon.

Foto: Sören Vilks
Annons

Ibland kan våra liv snudda vid urgamla myter. Vid stora ursprungliga berättelser om godhet och ondska eller mellanhavanden mellan väsen och människor. Det kan vara så banalt som att en kvinna bjuder hem en man. Efter en passionerad natt hävdar han sig vara Satan själv. Han tror inte på kärlek, bara på transaktioner. Hon är en vara som han köpt, men hon vägrar ta emot några pengar. Så blir människan ännu en gång spelplats för striden mellan ont och gott.

Zinnie Harris pjäs ”How to hold your breath” fick svensk urpremiär med sin engelska titel på Göteborgs stadsteater förra året. ”Hålla andan” kallas den nu på Dramaten där Lena Endres regi flyttar spelet från en lätt absurd, förhöjd realism till ett existentiellt mysteriespel. Harris skildrar en värld där allt bygger på att sälja och att köpa. En tillvaro där experter, som huvudrollen Dana, alltmer vill överföra en ton av intimitet från den privata sfären till den ekonomiska för att öka säljandet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons