Annons

1900Suggestiva ackord målar upp ett kaotiskt 1900-tal

 1900 är tillbaka på Orionteatern i Stockholm för en ny serie audiovisuella konserter. Nu släpps också ett album som spelats in under turnén förra året.
1900 är tillbaka på Orionteatern i Stockholm för en ny serie audiovisuella konserter. Nu släpps också ett album som spelats in under turnén förra året. Foto: Tom Jerry Boman

Christian Gabel frammanar ett avlägset svartvitt 1900-tal med repetitiv instrumentalmusik och repig journalfilm. Det är vemodigt och suggestivt, med upprepade ackordgångar och en analog instrumentering, men de stenhårda arrangemangen skulle må bra av syresättning.

Under strecket
Publicerad

Mot slutet av konserten traskar fyra äldre män med trombon, klarinett och trumpeter in på teatern och ställer sig i det ankelhöga vatten som omgärdar den lilla scenen. De har stövlar på fötterna, plommonstop på huvudet och stämmer diskret in i musiken.

Det skulle kunna upplevas som något udda i ett annat sammanhang, men icke här. Tvärtom, blåsinstrumenten och den svartvita klädkoden är perfekt anpassad till övriga musiker och den vintagekänsla som präglar hela denna ”audiovisuella” konsert.

Annons
Annons
Annons