Suggestiv historia om begär och teknik

Under strecket
Publicerad
Annons

Rösterna
Radioteatern, Göteborg
Text: Claudio Magris Översättning/bearbetning: Ragnar Strömberg
Regi: Mia Gerdin

Världen är en telefonväxel, fylld av ett kaos av röster som söker kontakt med varandra - men Gud har lämnat växelbordet, det menar den man författaren Claudio Magris ger ordet via monologen ”Rösterna”. Magris är mest känd för sitt mastodontverk ”Donau” från 1990 men har skrivit i många olika genrer. ”Rösterna” är en kortroman från 1996 som Ragnar Strömberg översatt och bearbetat för radioteaterbruk.
Mannen som talar bestämmer sig för att agera inhoppad sambandstelefonist och ägnar varje dag åt att ringa upp bekanta och okända kvinnor för att tyst lyssna på deras telefonsvarares röstmeddelanden. Han anser att enbart rösten räknas, kroppen är bara en skugga - men rösten är en oändlig dimension av själ. Stämman är sann, allt annat bara sken. Han beskriver kvinnorösten som ett oändligt vattendjup och han söker den fuktmörka grotta där rösten kommer ifrån.
Ringandet blir allt mer
tvångsmässigt. Han utarbetar en metod för sin monomana syssla. Han vill ju inte tala med sina offer, bara lyssna. Ingen får vara hemma, ingen ska svara.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons