Annons
X
Annons
X

Suget ökar efter jubileumsresor

Fyller du jämnt och funderar på att fira din födelsedag med en resa? I så fall är du inte ensam. De så kallade jubileumsresorna är en trend som växer sig allt starkare.

Safari i Addo Elephant National Park utanför Port Elizabeth i Sydafrika.

Safari i Addo Elephant National Park utanför Port Elizabeth i Sydafrika. Foto: REUTERS

Det har snackats om den i flera år nu, trenden att lämna hemmet och ge sig iväg på resa när det vankas 50- 60- eller 70-årsfirande. Vissa kallar den här typen av resor för jubileumsresor, andra för generationsresor eftersom resesällskapet ofta består av mor- och farföräldrar, barn och barnbarn. Oavsett namn står en sak klar, trenden frodas och växer.

–Absolut. Suget efter den här typen av resor har ökat kraftigt, särskilt bland de som fyller 60 och 70 år, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket, och får medhåll av Resias kommunikationschef Ingela Schönning.

–Efterfrågan är stor och vi har många riktade kampanjer mot 50-, 60- och 70-årsjubilarer. Det är en viktig målgrupp för oss.

Annons
X

Vad utmärker en jubileumsresa?

–Exklusivitet. Det är en resa man förmodligen bara gör en gång i livet så därför måste den ha extra spets. Jubileumsresan är ofta detsamma som drömresan och många vill ha hjälp med att sy ihop ett eget unikt paket. Den ultimata jubileumsresan är svår att boka på nätet, säger Ingela Schönning.

Kan du ge exempel på resor som är populära bland jubilarer idag?

–Safari är en typisk jubileumsresa som lämpar sig för flera generationer. Vi märker ett växande intresse för Sydafrika, som förutom djurupplevelsen också har vingårdar samt sol och bad. En annan vanlig resform när bemärkelsedagen ska firas utomlands är kryssningar, säger Ingela Schönning.

Martin Durnik på Ticket har en annan bild av vad som är en typisk jubileumsresa.

–Hos oss är det all inclusive-boende som gäller. Jubilaren vill samla sina barn och barnbarn omkring sig och bara ta det lugnt i en vecka. Detta är en så stark trend att charterarrangörerna börjat ta fram skräddarsydda hotell med olika områden som ska passa olika generationers behov.

Vilka resmål är hetast just nu?

–Det är klassiska sol- och badresmål som gäller. Jubileumsresorna följer restrenderna i övrigt och den här vintersäsongen märker vi ett större intresse för resor västerut.

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 2 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 3 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 4 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 5 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 6 | På spåret

quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Safari i Addo Elephant National Park utanför Port Elizabeth i Sydafrika.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X