Annons

Dom mot Sudandiktator väcker förhoppningar

Abdel Fattah al-Burhan, militären som leder Sudans övergångsregering efter tidigare diktatorn Omar al-Bashir, har redan tampats med anklagelser om massakrer mot civila och illegitim nedsläckning av internet.
Abdel Fattah al-Burhan, militären som leder Sudans övergångsregering efter tidigare diktatorn Omar al-Bashir, har redan tampats med anklagelser om massakrer mot civila och illegitim nedsläckning av internet. Foto: Hussein Malla/AP

Sudans störtade diktator Omar al-Bashir har dömts till två års fängelse. Stora utmaningar väntar den nya övergångsregeringen som redan har ifrågasatts av människorättsgrupper. Allt inför ögonen på en befolkning med höjda krav på sina ledare.

Under strecket
Klas Lundström / TT
Uppdaterad
Publicerad

Omar al-Bashir avsattes av militären den 11 april i år, efter månader av gatudemonstrationer som utlösts av en krisartad ekonomi i landet, Afrikas till ytan tredje största. Nu har en domstol i huvudstaden Khartum dömt den förre ledaren, mot dennes nekande, till två års fängelse för korruption och penningtvätt. Ett straff som al-Bashir väntas avtjäna i en form av rehabiliteringscenter.

– Al-Bashir gjorde sig skyldig till många brott i Sudan, alla vet att han är skyldig, säger Galal Yousif, en konstnär som hade en aktiv roll i avsättandet av al-Bashir, till nyhetsbyrån AP.

Annons
Annons
Annons