Sudan spänner muskler i Darfur

KAPSTADEN Sudans regeringsstyrkor har inlett en mark- och flygoffensiv över Darfurprovinsen och bett den afrikanska fredsstyrkan som finns på plats att lämna området. Den militära upptrappningen kommer samtidigt som det diplomatiska grälet mellan FN och Sudan trappas upp.

Under strecket
Publicerad
Annons

FN:s säkerhetsråd godkände
i förra veckan att FN skickar en fredsstyrka till Darfur, delvis
i form av samma soldater som redan finns där från den Afrikanska unionen, AU. Cirka 5 000 av de 7 000 afrikanska soldaterna skulle få sätta på sig blå baskrar, medan resten av styrkan på totalt 17 000 soldater och 3 000 poliser skulle komma från andra håll.
I säkerhetsrådet blockerade Kina inte som väntat fredsstyrkan med sitt veto, utan lade sin röst, liksom Ryssland och Qatar gjorde. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har utan resultat i ett brev till Sudans president Omar al-Bashir vädjat att han accepterar FN-styrkan.

Al-Bashir vägrar och säger i ett uttalande via den sudanesiska nyhetsbyrån Suna att FN-resolutionen är en konspiration från utlandet att ”konfiskera Sudans självständighet och ställa Sudans folk under förmyndarskap”.
– Vi har färdiga planer för att konfrontera en utländsk intervention, hotar vicepresident Ali Osman Taha.
AU-styrkans mandat går ut den sista september och Khartoum vill inte att det förnyas, vilket för övrigt AU inte har råd att göra. AU har bett FN ta över. Afrikanksa unionen har haft för knappa resurser och har den sista tiden själv blivit måltavla för våldet. Även USA och EU har tryckt på för att FN ska ta över.
**
Utspelet från Khartoum att** AU-styrkan måste bort kom oväntat och kan knappast tolkas på annat sätt än att man nu vill avgöra konflikten på slagfältet.
– Vi ber nu, eftersom de (AU-styrkan) inte kan avsluta eller fortsätta uppdraget i Darfur, att de lämnar området. Vi ber dem: var vänlig och åk därifrån,
säger Jamal Mohamed Ibrahim, talesman för utrikesministeriet
i Khartoum.
Uttalandet mildrades senare något med att AU-styrkan kan stanna om mandatet förlängs
– vilket redan är uteslutet eftersom Afrikanska unionen saknar pengar och de stora biståndsgivarna enbart vill bekosta en FN-styrka.

Annons
Annons
Annons