Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Elias Björkman: Succéserierna som kommer tillbaka

[object Object]
Sherilyn Fenn och Kyle MacLachlan i ”Twin Peaks”. Foto: ABC

Trots att dagens tv-klimat är vitalare än någonsin vill inte branschen sluta att vältra sig i nostalgi. Till exempel har en ny säsong av det färgglada pekoralet ”Huset fullt”, med den finurliga svenska titeln ”Huset fullt – igen”, Netflix-premiär nästa vecka. SvD listar fyra nystarter mer värda att vänta på.

Sherilyn Fenn och Kyle MacLachlan i ”Twin Peaks”.

Foto: ABC Bild 1 av 6

David Lynch.

Foto: Matt Rourke/TT Bild 2 av 6

Richard Dean Anderson.

Foto: ABC/CBS Bild 3 av 6

Mel Gibson och Danny Glover.

Foto: Warner Bros. Bild 4 av 6

Lauren Graham och Alexis Bledel.

Foto: The WB Bild 5 av 6

Anya Taylor-Joy i ”The witch”.

Foto: A24 Bild 6 av 6

David Lynch.

Foto: Matt Rourke/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 6

David Lynch. Foto: Matt Rourke/TT

Twin Peaks

Våren 2017, Showtime

David Lynch och Mark Frost, originalseriens skapare, har skrivit manus och Lynch regisserar själv de nio nya avsnitten som nu läggs till en av de bästa tv-berättelserna genom tiderna. Det hela blir heller inte sämre av den imponerande rollistan: bland andra Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Richard Beymer, Everett McGill och Wendy Robie repriserar sina roller och får dessutom sällskap av toppnamn som Amanda Seyfried, Jennifer Jason Leigh, Jim Belushi, Ashley Judd, Naomi Watts och Laura Dern.

Annons
X
Annons
X

Richard Dean Anderson.

Foto: ABC/CBS Bild 1 av 1

Del 2 av 6

Richard Dean Anderson. Foto: ABC/CBS

MacGyver

Pilotavsnitt, CBS

Den klassiska knep-och-knåp-serien ”MacGyver” återvänder, med James Wan (”Fast & furious 7”, ”The conjuring”- och ”Insidious”-filmerna) som producent och regissör. Tanken är att skildra hur det gick till när den flyhänte MacGyver tillskansade sig sina speciella förmågor. Frågan är om den älskvärde agenten, som ju konsekvent vägrar att befatta sig med konventionella vapen, kan hitta en publik i dagens lite råare tv- och film-klimat? Vem som gör Richard Dean Andersons roll är inte klart än.

Annons
X
Annons
X

Mel Gibson och Danny Glover.

Foto: Warner Bros. Bild 1 av 1

Del 3 av 6

Mel Gibson och Danny Glover. Foto: Warner Bros.

Dödlig vapen

Pilotavsnitt, Fox

Damon Wayans är Roger Murtaugh (som tidigare spelades av Danny Glover), i tv-versionen nyss drabbad av en hjärtattack och därför ålagd att undvika all form av stress. En uppmaning svår att efterleva då han blir ihopparad med Martin Riggs (inte bestämt vem som spelar än så länge), nyss kommen till Los Angeles i hopp om en nystart efter att ha förlorat sin hustru och barn. Viktigaste ingrediens är naturligtvis det ständiga gnabbandet poliserna sinsemellan, något Glover och Gibson förfinade till en konstart i filmversionerna.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Lauren Graham och Alexis Bledel.

  Foto: The WB Bild 1 av 1

  Del 4 av 6

  Lauren Graham och Alexis Bledel. Foto: The WB

  Gilmore girls

  Inget datum, Netflix

  Inspelningarna har precis påbörjats av fyra nya avsnitt om 90 minuter med Lauren Graham och Alexis Bledel som osannolikt repliksnabba mor och dotter Gilmore. Fansen gläds åt att seriens skapare Amy Sherman-Palladino, som hoppade av inför den sista säsongen efter kontraktsbråk med tv-bolaget, kommer att skriva och regissera alla avsnitt (tillsammans med maken Daniel Palladino, regissör och exekutiv producent). Dags att frossa i blixtrande dialog i onaturlig studiomiljö igen.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Del 5 av 6

  Fler planerade tv-serier med gammal förlaga:

  ”The exorcist”

  Fox

  ”Cruel intentions”

  NBC

  ”Taken”

  NBC

  ”Time after time”

  ABC

  ”Frequency”

  CW

  ”Training day”

  CBS

  ”Nancy drew”

  CBS

  ”Star Trek”

  CBS

  Annons
  X
  Annons
  X

  Anya Taylor-Joy i ”The witch”.

  Foto: A24 Bild 1 av 1

  Del 6 av 6

  Anya Taylor-Joy i ”The witch”. Foto: A24

  Veckans …

  … mest hajpade skräckfilm
  Trailern är perfekt, lika suggestiv som isande nervig. I veckan hade filmen USA-premiär och kritikerna verkar älska ”The witch” – till och med skräckmästaren Stephen King säger sig ha blivit skrämd från vettet! Nu kan vi bara hoppas på en snar Sverige-premiär.

  … citat
  ”Jag har själv ett kritiskt förhållningssätt till mitt arbete.”

  Jörgen Gustafsson, spiritistiskt medium, intervjuad i DN i en artikel där det ”övernaturliga” beskrevs som ”en av vårens heta trender”. För 1000 kronor i timmen tar Gustafsson kontakt med dina närstående döda.

  … skådespelare
  Laurie Metcalfs otroliga insats – de första 10 minuterna är en enda lång monolog utan klipp och med en statisk kameran som aldrig viker från Metcalfs ansikte – i det tredje avsnittet av Louis CK:s ”Horace & Pete”. Förmodligen årets bästa tv-avsnitt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X