Annons

Succén Jaguar E-Type – lågflygning på fyra hjul

Jaguar E-Type fortsätter att fascinera och är i dag dyrare än någonsin.
Jaguar E-Type fortsätter att fascinera och är i dag dyrare än någonsin. Foto: Simon Hamelius

Att köra Jaguar E-Type är det närmaste människan kan komma flygning utan att ta flygcertifikat. Och det finns en tydlig förklaring till varför. E-Type har aldrig upphört att fascinera och i dag är den dyrare än någonsin. Vårt bästa köpråd: vänta.

Under strecket
Publicerad
Foto: Simon HameliusBild 1 av 3
Foto: Simon HameliusBild 2 av 3
Foto: Simon HameliusBild 3 av 3

Om den ser ut att kunna flyga, då flyger den säkert också. Uttrycket är hämtat från flygets värld men beskriver också något som man kan känna när man står intill en Jaguar E-Type. Taklinjen befinner sig någonstans i höjd med din navel. Motorhuven är en enda hårt spänd muskel. Motorns mumlande på tomgång är ett enda stort och outtalat löfte. Du vet det redan – att köra den här bilen kommer att vara något alldeles utöver det vanliga.

Att bli lite mjuk i knäna intill en Jaguar E-Type är inget att skämmas över. Miljoner människor har redan känt exakt samma sak. Sedan den sprakande presentationen i Genève 1961 har E-Type aldrig upphört att fascinera. Linjespelet må vara resultatet av ett oändligt antal matematiska uträkningar. Men de kan lika väl ses som en universalnyckel till människans själ.

Annons
Annons
Annons