Succélärarens knep: ”Sluta i rätt ögonblick”

Cecilia Düringer är historieläraren som blivit radiokändis.
Cecilia Düringer är historieläraren som blivit radiokändis. Foto: Mattias Ahlm

I ”P3 Historia” skildrar läraren Cecilia Düringer historiska superkändisar och omvälvande epoker. Liksom i klassrummet vill hon förmedla både nyfikenhet och kunskap.

– Målet är att man ska få en fet historielektion utan att märka det, säger Düringer.

Under strecket
Publicerad

Att Cecilia Düringer skulle bli lärare var långt ifrån självklart. Tvärtom mer av en slump. Hon behövde ett jobb, och fick hoppa in som vikarie på en skola och undervisa ett gäng gymnasieelever i svenska för tolv år sedan.

– Det var det roligaste jag hade gjort i hela mitt liv, och det har suttit i sedan dess. Och jag kände samma sak när jag klev in i radiostudion för första gången.

I första säsongen av podcasten ”P3 Historia” som släpptes på Sveriges Radio i fjol gav historie- och svenskläraren Cecilia Düringer sitt favoritämne ett rejält uppsving. Under tio avsnitt skildrade hon ett gäng färgstarka, historiska personligheter på mindre än en timmes speltid.

Kleopatra, Rasputin, drottning Kristina och Henrik den åttonde var några av dem som porträtterades.

Under året fortsätter podden med 26 nya avsnitt som släpps varannan torsdag, med Cecilia Düringer som programledare. Efter att ha arbetat som lärare på Kungstensgymnasiet i Stockholm sedan 2008 slutar hon nu för att jobba heltid med ”P3 Historia”.

Jag har märkt att när man blandar språknivåer så håller sig eleverna alerta.

– Jag hade nog inte kunnat göra det här utan lärarerfarenheten. Det är ett yrke där man hela tiden måste lära sig nytt och mer, men också hitta en ton och ett tilltal som är en blandning av fackliga termer och en mer lättsam ton. Jag har märkt att när man blandar språknivåer så håller sig eleverna alerta, säger Cecilia Düringer.

Först ut i andra säsongen är studenten och aktivisten Sophie Scholl. Hon var en av nyckelpersonerna i motståndsrörelsen Vita rosen som satte sig upp mot Hitlers nazistiska politik i början av 1940-talet.

I programmet beskriver Cecilia den blivande aktivisten som ett tillbakadraget, men intelligent barn – men hur kan hon veta det egentligen?

– Det har hennes syster berättat om, det finns ju vittnesmål om den här flickan. Under 1900-talet finns det betydligt mer att gå på, men när man berättar om Jeanne d’Arc till exempel får man gardera sig.

Inför varje program gör Cecilia Düringer noggrann research genom att läsa i snitt två biografier om personen ifråga. Hon läser även på om tidsandan, politiken och vädret – men också vad man hade för kläder och hur det såg ut hemma hos folk.

Trovärdiga och sanna detaljer som kan förhöja historien och ge bilderna i huvudet mer färg.

Att skriva manus för radio och berätta historier i klassrummet är inte så väldigt olika verksamheter. I klassrummet behöver eleverna däremot jobba litet mer än radiolyssnaren, för att få veta hur berättelsen slutar.

Jag är lärare i själ och hjärta, och är helt övertygad om att all typ av kunskap gör att man växer som människa.

– Jag börjar lektionen med att titta på ett foto till exempel. Eleverna vet inte vilken tid det är taget, vem personen på bilden är, men vi snackar lite om det och sedan vill de veta: vad är den verkliga bakgrunden till bilden? Så använd berättelsen! Man kan berätta om Kubakrisen medryckande, men sluta i rätt ögonblick så att de måste ta reda på saker själva, säger Cecilia Düringer.

Dramatiserade berättelser om spännande personligheter ur det förflutna är förstås eggande för lyssnarna, men vad fyller historieberättandet för samhällsfunktion?

Cecilia Düringer värjer sig mot idén om att kunskap om historien är ett säkert vaccin mot framtida orättvisor.

– Vi blir inte godare av att veta om tidigare ondska, men det ger möjligheten att göra medvetna val. Jag är lärare i själ och hjärta, och är helt övertygad om att all typ av kunskap gör att man växer som människa. Man får en större begreppsvärld, och möjlighet att få större förståelse för vem man är och i vilket samhälle vi lever i.

Annons
Annons
Annons
Annons