Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erica Treijs: Succé för ”Snoppen och snippan”

Våra könsorgan rockar rejält, medan normerna är desamma. Låten ”Snoppen och snippan” har redan visats över en halv miljon gånger på Youtube.

Jag måste erkänna att jag aldrig sett snippor som eleganta, men efter att ha avnjutit Johan Holmströms underfundiga text till låten ”Snoppen och snippan”, så är det dags att ta sig en rejäl funderare.

”Här kommer snoppen i full gallopp.” ”Snippan är häftig, ja det kan du tro. Till och med på en gammal tant, snippan sitter där så elegant”. Så kan man förstås också se det. Den trallvänliga låten kommer att höras i den nya säsongen av SVT-barnprogrammet ”Bacillakuten”. Den här gången insåg SVT hitpotentialen och la ut videon på Youtube långt före programstart. Och resultatet blev det väntade: en viral, om än omdebatterad, succé. Videon har visats drygt 560 000 Youtubevisningar på bara några dagar. Och både ris och ros har förstås delats ut. På Youtube har man dock strypt kommentarsfältet, lagt in en brasklapp om vad man har att vänta av den animerade låten och att det handlar om ett ”videoklipp med åldersgräns”.

På Barnkanalens hemsida har det stormat sedan ”Snoppen och snippan” gjorde entré, men de har krishanterat i realtid. Tio frågor och svar har lagt ut i god tid och här handlar det om de vanliga diskussionerna: ”Kan det inte vara skadligt för yngre barn, som till exempel går på förskolan, att se den här sången?”, ”Jag är besviken på att låten känns heteronormativ”, ”Varför är låten transfobisk?”, ”Är det inte föräldrarnas jobb att berätta om sånt här för barnen?”.

Annons
X

Det må vara ett public service-bolag som står bakom ”Snoppen och snippan”, men när målgruppen är barn mellan tre och sex år så känns diskussionen om sexualisering snarast sökt. Bacillakuten har tidigare lärt barn om kroppen och kroppens funktioner och när det skaldats ”Kissa, fisa och bajsa”, ”Ont i min skalle”, ”Jag gillar slem” och ”Mollusker i mina brallor”, så då har debatten uteblivit.

**Samtidigt är det **anmärkningsvärt att när SVT så tydligt planerat denna lansering, varit så pr-mässigt smarta, men att det ändå inte finns två snoppar som gillar varandra och att två snippor kan få ett hjärta. Normbildning sker även bland de yngsta. Och oavsett man anser att kön är en social konstruktion eller inte, så hade det varit så enkelt att låta även snoppen få ha långa plymer till ögonfransar. Om hen själv vill alltså.   

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X