Annons
X
Annons
X

Succé för nya Bråvallafestivalen

Drygt 50 000 besökare vallfärdade till den första upplagan av Bråvallafestivalen - mycket tack vare dragplåster som Avicii och Rammstein.

Av Spektra, TT

Men bakom succésiffrorna finns en mängd problem som måste åtgärdas till nästa år.

– Får se nu om jag klarar den här, säger Thåström efter att han hängt på sig en akustisk gitarr för att avsluta sin konsert med Ebba Grön-klassikern ”Die Mauer”.

Bara några minuter senare går den svenska houseexporten Avicii upp på Bråvallafestivalens största scen för att dra igång sina effektiva beats och pumpande bas. Han är där för att göra sin enda svenska spelning det här året och levererar en mäktig upplevelse som visar varför det är han som får äran att avsluta. Och kaxigt nog inleder han med nya singeln, countryflörten ”Wake me up”.

Annons
X

Kontrasten mellan dessa herrars framträdande kan egentligen inte vara större. Men det är ett tecken på den bredd som Bråvalla visade upp under premiäråret. Och den som pratat festivaldöd och slutet för den breda musikfesten kanske får tänka om. För på den nystartade Norrköpingsfestivalen har i princip alla populärmusikgenrer samsats om utrymmet.

Avicii var det största svenska dragplåstret och han stod också som ledargestalt för den elektroniska dansmusiken på festivalen. Summerburst i all ära men Bråvalla hamnade inte jättelångt efter med sitt utbud av artister med bland andra världens bäste dj Armin van Buuren, hans landsman Nicky Romero, USA-heta Icona Pop och Rebecca & Fiona på plats.

För metalfansen fanns en hel del att gotta sig åt och det blandades friskt även här, alltifrån Rammsteins gränslösa och eldfängda show till norska Kvelertaks brutala röj.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De lite lugnare framträdandena hade svårare att nå ut på festivalen. Undantaget var nästan sönderhyllade Frank Ocean som trots sin lite blyga framtoning hade en publik som var med på varenda not.

  Den enorma framgången för Mando Diaos Frödingplatta gick inte hem lika bra live hos publiken och det var bitvis tunt framför scenen. De stora skarorna drog i stället till danstältet för att veva med armarna till Nause.

  Den musikaliska bredden och de stora publikdragarna gav också resultat. Den första upplagan av Bråvallafestivalen sålde slut och noterade 51 590 besökare - vilket är nytt svenskt rekord.

  Men premiäråret har sannerligen inte saknat problem att rapportera om, framför allt busstrejken verkar ha tagit arrangörerna på sängen. Festivalchefen Folkert Koopmans säger dock att samtliga problem ska åtgärdas till nästa år.

  – Festivalen har en del barnsjukdomar och det har du alltid när du arrangerar en festival för första gången. Men vi ska göra en undersökning och fråga besökarna vad de tyckte var bra och vad de inte gillade. Sedan ska vi se över allt.

  – Den här platsen är helt perfekt och med vissa justeringar så ska det fungera bra.

  TT Spektra: Kommer den att bli ännu större?

  – Jag vill först göra den bättre innan den blir större.

  Norrköping TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X