Styrkebeskedet startade börsrally

En radda av starka delårsrapporter ingjöt mod och gav styrka till börsen i går. En radda av starka delårsrapporter ingjöt mod och gav styrka till börsen i går.

Under strecket
Publicerad
Annons

Senaste nytt alltid
svd.se/ naringsliv
Jorma Ollila
SAX-index stängde 2,2 procent högre men uppgången var betydligt större tidigare under dagen. En svajig och osäker inledning för de amerikanska börserna inverkade negativt på marknadsutvecklingen i Stockholm.

Redan på morgonkvisten gick startskottet med positiva siffror från Ericsson. Rapporten och vd Carl-Henric Svanbergs förhållandevis ljusa framtidsutsikter för telekomkoncernen fick B-aktien att snabbt svinga sig upp med över 10 procent. Mot slutet av handeln dämpades uppgången men facit av dagen blev ändå plus 8 procent.
Den finländska konkurrenten Nokia, som tappat sin sisu på börsen i år, fick viss draghjälp och lyckades stiga något.
Gambro gladde marknaden med sin rapport och en lösning på en treårig utredning i USA. A-aktien steg med över 10 procent.
Vitamininjektioner till börsen med sina rapporter var också Volvo, upp nästan 5 procent, och Assa Abloy. Men Assa Abloy föll tillbaka och slutade närmare 2 procent lägre än i tisdags.
Anledningen kan vara att låskoncernen räknar med en något mer dämpad tillväxt under årets andra halva, jämfört med den första.

Annons
Annons
Annons