X
Annons
X
Analys

Andreas Cervenka: Styrelser styr sällan företagen

Mycket uppmärksamhet är riktad mot börsbolagens styrelser. Men i praktiken är det helt och hållet ledningarna som drar upp strategin i storföretagen, visar en färsk uppsats som bygger på intervjuer med vd och ordförande i elva bolag på Stockholmsbörsen.

Vilka som ska ingå i börsbolagens styrelser har varit en het debattfråga de senaste åren, oavsett om det handlat om kvinnorepresentation, utländska ledamöter eller branschkompetens. När stora företag byter styrelseordförande får det också svarta rubriker, och den som håller i styrelseklubban får ofta klä skott när det går dåligt. Att styrelsen har en avgörande roll i styrningen av företag är också fastslaget i aktiebolagslagen där det bland annat framgår: ”Den verkställande direktören ska sköta den löpande förvaltningen enligt styrelsen riktlinjer och anvisningar”.

Hur går det till i verkligheten? Det bestämde sig civilekonomstudenterna Carl Henrik Somp och Johan Dann vid Handelshögskolan i Stockholm för att undersöka. De intervjuade styrelseordförande och vd i elva bolag på Stockholmsbörsen om styrelsens respektive företagsledningens roll i strategiarbetet. Intervjuerna avslöjar att styrelsens roll är mer nedtonad än vad det kanske ofta framstår som.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X