Annons

Styrelser för hela slanten

Hon sitter i styrelsen för fyra börsbolag och är av de mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Men Sigrun Hjelmqvist är ändå en doldis.

Under strecket
Publicerad

Du går i vår in i styrelsen för laserritarbolaget Micronic, men åker samtidigt ut från IBS styrelse. Vad hände?
– Det är inget konstigt. Det har varit stora ägarförändringar i IBS och större delen av styrelsen byts ut. Ungefär samtidigt fick jag erbjudande om Micronics styrelse och tackade ja för telekom är ett område jag kan efter 21 år på Ericsson. Sedan är jobbet i Micronic som alla andra styrelseuppdrag – det är företagsledarerfarenhet som behövs och det har jag ju också, bland annat som vd för Ericsson Component.

Förra året utnämndes du av ett affärsmagasin till en av de fyra mäktigaste kvinnorna i landet. Men det finns ganska lite skrivet om dig – skyr du rampljuset?
– Nja, jag känner mig inte särskilt mäktig men de där listorna kan vara ett sätt att uppmärksamma att det också finns kvinnor i näringslivet. Jag tycker det är anmärkningsvärt att inte kvinnor kommer fram på lika villkor som män och att det går så långsamt. Det är inte så att det är få kvinnor som skaffar sig högre utbildning och har ambitioner. Och rampljuset – nja, jag är nog inte särskilt extrovert.

Annons
Annons
Annons