Annons

Styckning oftast ett sätt att gömma kroppen

En ny studie visar att mördare som styckar sina offer oftast gör det i syfte att lättare kunna göra sig av med kroppen. Arkivbild.
En ny studie visar att mördare som styckar sina offer oftast gör det i syfte att lättare kunna göra sig av med kroppen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mördare som styckar sina offer gör det oftast i syfte att lättare göra sig av med kroppen, visar den första kartläggningen av svenska styckmord på 30 år.

43 fall av styckning har skett i Sverige mellan 1991 och 2017, och Stockholms län är överrepresenterat som gärningsplats.

Under strecket
Erika Nekham / TT
Publicerad

I samband med att journalisten Kim Wall dödades 2017 fick Rättsmedicinalverket (RMV) många frågor om hur vanligt det är med styckmord i Sverige. Det ledde till en insikt om att området är dåligt utforskat. Hittills har tre nationella studier genomförts globalt sett – den senaste om styckmord i Sverige mellan åren 1961 och 1990.

Sedan dess har forskningen inte uppdaterats, förrän nu när RMV redovisar ny statistik som ger en fördjupad bild av den här typen av gärningar.

Annons
Annons
Annons