Annons

”Stureplans dragningskraft står på spel”

Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L).
Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L). Foto: Lieselotte van der Meijs, pressbild

Om rivningarna blir verklighet och ett nytt Stureplan står färdigt om många år är det inte alls säkert att en ny publik hittar dit. Det skriver företrädare för Liberalerna i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

I en debattartikel på SvD Debatt 15/2 skriver tre debattörer för YIMBY Stockholm att konsekvenserna om Stureplan rivs är överdrivna och inte särskilt drastiska. Debattörerna hänvisar till stadens planhandlingar och kritiserar bland annat Liberalerna för att inte ha läst på ordentligt. Hade YIMBY-debattörerna utöver planhandlingarna även läst de remissvar som inkommit under samrådet hade också de fått en mer korrekt bild av vad rivningarna innebär för stadslivet.

Liberalernas utgångspunkt är att bra stadsmiljöer växer fram där människor vill bo och vara. De är svåra att planera bakom ett skrivbord. En fungerande, livlig, stadsmiljö utvecklas organiskt och kan förstöras av stora, långvariga störningar i form av byggarbetsplatser fyllda av spänger och fartygsplåt och lokaler som ligger öde under ombyggnation. Kunder försvinner, verksamheter avvecklas och dynamiken på platsen går upp i rök. Detta fenomen beskrivs sällan i planhandlingarna utan brukar framkomma så snart övriga berörda ges möjlighet att se och kommentera förslaget under samrådet.

Annons
Annons
Annons