Annons
X
Annons
X

Sture Linnér har avlidit

Sture Linnér, tidigare FN-diplomat, professor i grekiska, författare och SvD:s mångårige medarbetare gick bort på torsdagen, 92 år gammal.

– Jag minns honom med värme, inspiratören. Han var min mentor under de här åren och han fick mig att våga saker och känna saker jag inte gjort annars. Han såg alla människor; en busschaufför, en professor, han fick människor att växa i närheten av honom, säger Stefan Hilding, Sture Linnérs förläggare på Norstedts som jobbade med honom under 25 år.

Sture Linnér var chef för FN:s civila verksamhet i Kongo under Kongokrisen 1960 - 1961. Då hade han värvats av den dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarskjöld som han var bekant med sedan sin studietid på Uppsala universitet. Han var under de senaste 25 åren verksam som författare och översättare, och givit ut ett 30-tal egna titlar.

För Svenska Dagbladet skrev Sture Linnér främst understreckare, men också bokrecensioner och texter för sporten under Olympiska Spelen i Aten. Sture Linnér skrev sin första understreckare 1983, och det hann bli över hundra.
Den senaste publicerades i lördags (20/3) och handlade om biblioteket i Alexandria.

Annons
X

Sture Linnér var verksam in i det sista. Förra veckan kom hans sista bok Solglitter över svarta djup precis från tryckeriet, och han hade nyligen påbörjat en bok om Dag Hammarskjöld och Kongokrisen.

UNDERSTRECKARE av Sture Linnér svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X