Annons

Papusza - den romska sångenVackert – men mest klyschigt om romskt liv

Ur ”Papusza – den romska sången”.
Ur ”Papusza – den romska sången”. Foto: Njutafilms

Den polska filmen om Papusza balanserar mellan det informativa och det teatraliska. Hon var den första publicerade romska poeten, men nära henne kommer vi aldrig i filmen om hennes liv.

Under strecket
Publicerad

Romer har alltid tilltalat filmare. Vad finns det att inte gilla? Här får man chansen att ta ut svängarna hur långt som helst i det socialrealistiska utan att någon klagar – alla vet ju att romer har det för djävligt. För att inte tala om kantringen åt andra hållet – det romantiska, det fria och det vilda. Termen magisk realism kunde ha uppfunnits för ämnet. Fråga bara Emir Kusturica.

Men den utveckling i samtalet och kunskapen om romer som pågår i dagens svenska samhälle syns numera också på film: Lawen Mohtadis och Gellert Tamas dokumentär ”Taikon” naturligtvis. Jonas Selberg Augustséns kommande spelfilm ”Sophelikoptern” är en roadmovie på språket romani. Ute i Europa är trenden lika påtaglig, om än mer som motståndshandling: Radu Judes rumänska silverbjörnsvinnare ”Aferim!” skildrar 1800-talets slavsystem i Rumänien, ”Vägen ut” som sopade rent på den tjeckiska Guldbaggegalan, är ett smärtsamt drama om situationen för landets romer. Så kan man fortsätta – bara i år.

Annons
Annons
Annons