Stulen iransk dator presenterad som bevis

Under strecket
Publicerad
Annons

Amerikansk underrättelsetjänst har visat ledare vid atomenergiorganet IAEA en stulen bärbar iransk dator som de anser utgör bevis för Irans hemliga kärnvapenprogram. Det skriver The New York Times på sin hemsida.
Under demonstrationen av datorn, i mitten av juli i Wien, uppvisades delar av mer än tusen sidor från iranska datorsimuleringar och redovisningar från experiment, vilket enligt amerikanerna skulle visa långt gångna ansträngningar att framställa kärnvapenstridsspetsar.
Amerikanerna erkände dock att dokumenten inte bevisar att Iran har någon atombomb.
Men de presenterade dokumenten som de starkaste bevisen för att landet försöker att utveckla en kompakt stridsspets för sin Shahab-raket, som kan nå Israel och andra länder i Mellanöstern.
Informationen till IAEA, inklusive chefen Mohamed ElBaradei, ingick som en hemlig del i USA:s kampanj att öka det internationella trycket på Iran, skriver New York Times. Underrättelseuppgifterna fått ett gott mottagande i länder som Storbritannien, Frankrike
och Tyskland, men det har varit svårare att övertyga andra länder i IAEA:s inre cirkel.

– Jag kan fabricera de uppgifterna. Det ser vackert ut, men det väcker tvivel, säger en anonym ledande europeisk diplomat. tt-afp

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons