Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Studier visar att vi bryr oss mer om hundar än människor

Foto: The White House / Getty Images North America

I två olika studier har man kommit fram till att människor känner mer empati för lidande hundar än människor.

Text: Sophie Tisell - 6 november 2017
Annons

Forskare på Harrison’s Fund genomförde för två år sedan ett experiment för att se om personer var mer benägna att donera pengar till människor eller hundar. I experimentet tog forskarna fram två reklamaffischer med texten ”Vill du donera fem pund för att rädda Harrison från en lång och smärtsam död?”

På de två reklamaffischerna presenterades två olika bilder: på den ena såg man Harrison som en liten pojke, och på den andra som en hund. Forskarna kunde då se att det var hunden Harrison som fick mest donationer.

Studien bygger på tidigare forskning där man undersökt om man blir mer upprörd av historier som involverar en misshandlad hund än en människa.

I studien gav forskarna Jack Levin och Arnold Arluke, från Northeastern University i Boston, 240 deltagare fyra påhittade nyhetsartiklar. I artiklarna skrev man att en polis hade hittat ett medvetslös offer med brutna ben och ett flertal skärsår. I artikeln presenterades fyra versioner om vem som var offret – det var antingen en ettårig bebis, en 30-årig vuxen, en valp eller en sex år gammal hund.

Efter att ha läst nyheten fick de tillfrågade svara på standardiserade frågor för att mäta deras empati. Resultatet, som publicerades i Society & Animals, visade att deltagarna som läste historien om ett barn, hund eller valp mätte samma nivå av empati, medan det vuxna offret framkallade mindre respons, enligt The Times.

Forskare tror att det beror på att många människor anser att deras hundar är en del av familjen:

”Deltagarna såg inte deras hundar som djur, utan snarare som ’pälsbebisar’, eller familjemedlemmar”, skrev forskarna.

De föreslog också att det kan bero på att det är mer troligt att vi känner mer empati för offer som anses hjälplösa och oförmögna att ta hand om sig själva.

Annons