Annons

Studier på högskola måste vara krävande

Högskolan är ett sammelsurium av olika utbildningar, varav många troligen skulle platsa bättre på den gamla yrkesskole- eller bildningsförbundsnivån. Allt fler genomskådar troligen högskolans utförsbacke, skriver organisationsforskaren Mats Alvesson.

Publicerad

Larm om undermåliga skolor duggar tätt och ofta sprids en negativ bild av svensk utbildning. Högskolan kritiseras ibland men har klarat sig någotsånär, troligen oförtjänt. Särskilt grundskolan är mer av allas angelägenhet och systematiska undersökningar ger vid handen svaga resultat. Frågan är om högskolan är så mycket bättre. Variationen är naturligtvis enorm. Att studera serieteckning och schackpedagogik vid Malmö högskola har nog inte mycket gemensamt med att studera teknisk fysik vid KTH.

Högskolan är ett sammelsurium av olika utbildningar, varav många troligen skulle platsa bättre på den gamla yrkesskole- eller bildningsförbundsnivån. Högskoleskylten är ibland föga mer än ett skyltfönster: en tjusig fernissa med pretentiösa förtecken som knappast levererar det analytiska och kritiska samt vetenskapligt baserade tänkande som är en huvudpoäng med universitet och högskola.

Annons
Annons
Annons