Studier: Coronasmitta påverkas av torrare luft

I Frankrike är munskydd obligatoriskt på alla arbetsplatser, som här på ett franskt startup-företags kontor. Inomhusluften på kontor är ofta mycket torr.
I Frankrike är munskydd obligatoriskt på alla arbetsplatser, som här på ett franskt startup-företags kontor. Inomhusluften på kontor är ofta mycket torr. Foto: Michel Euler/AP

Klimatet spelar roll för coronavirusets spridning. Det fastslås nu i flera studier. Forskarna kommer dock fram till olika slutsatser om hur viruset påverkas av torr och fuktig luft.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

GENÈVE Sedan början av pandemin har det diskuterats om klimatet har en inverkan på hur coronaviruset sprids. Först uppgavs från många håll att sådant som luftfuktighet, värme, kyla, vindar och nederbörd inte spelar någon roll. Men nu fastslås i en rad olika studier att risken för virusspridning påverkas av just luftfuktigheten.

Enligt forskare i Australien sprids viruset mer i torrare luft och mindre på platser med hög luftfuktighet. En procents lägre luftfuktighet tros leda till 7–8 procent fler coronafall, enligt studien av Sydney School of Veterinary Science vid universitetet i Sidney i samarbete med Fudan University School of Public Health i Shanghai.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons