Annons
Krönika

Andreas Cervenka:Studiebesök i stormens öga

Glöm den översta procenten. För att förstå de skenande inkomstklyftorna och vad som har hänt med världsekonomin finns kanske mest att lära av de som är så förmögna att de får de rika att verka fattiga.

Under strecket
Publicerad

Spökstad. Ordet för tankarna till en höghuskyrkogård i Tjernobyls skugga eller en igenbommad förort till Detroit. Kvarteren som rullar förbi vårt bilfönster är dessa platsers exakta motsats: Kensington, Belgravia, Knightsbridge. Fastighetsmarknaden här får hysterin i Stockholm att kännas lika oskuldsfull som en svartvit stumfilm. Lägenheterna kan kosta upp till 700 000 kronor. För en kvadratmeter. Ändå har denna plats något spöklikt över sig. Hus efter hus med släckta fönster och neddragna gardiner.

En dödlig virusepidemi? Nej, bara den moderna kapitalismen i full sving. De stigande inkomstskillnaderna brukar ibland beskrivas som den rikaste procentens kamp mot övriga 99. Välkommen till de 0,01 procenten. I denna växande globala elitklubb är det ingen som skulle komma på tanken att hålla sig med bara en bostad. Därav det nästan nordkoreanska mörkret kvällstid. Det är ingen hemma.

Annons
Annons
Annons