Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Studie: Vi blir bättre människor av att resa

Ekar plånboken tom efter att ha bokat sommarens resor? Känn ingen ångest. I en studie från Cornell University har man kommit fram till att vi blir bättre människor av att spendera pengar på resor.

Annons
X

Forskaren bakom studien, psykologiprofessorn Thomas Gilovich, menar att en upplevelse får oss att känna tacksamhet.

– Tänk hur det känns när du kommer hem efter att ha köpt något nytt. Du kanske tänker ’den här nya soffan är cool’ men det är mindre troligt att du känner tacksamhet för den, förklarar Gilovich. Folk säger positiva saker om prylar de köpt men de känner ofta inte tacksamhet – som man gör med upplevelser.

Det visade sig också att tacksamhet leder till att vi blir mer generösa mot andra.

I undersökning ombads 1 200 personer svara på frågor via en online-enkät. Halva gruppen svarade på frågor om hur det var att köpa något man gjorde (som restaurangbesök, konsertbiljetter eller semester), den andra halvan fick frågor om hur det var att köpa i syftet att ha (som möbler, smycken och kläder). Föga förvånande fann man att de som hade köpt upplevelser kände större tacksamhet.

I studien undersökte forskarna även hur köpt tacksamhet påverkar vårt beteende mot andra. Deltagarna ombads att ta några minuter åt att fundera på något meningsfullt de köpt ­– halva gruppen fick tänka på en upplevelse de köpt medan resterande fick tänka på en sak. Några minuter senare fick de tio dollar som de ombads dela på med en anonym mottagare. Det visade sig att de som hade tänkt på en upplevelse de köpt gav bort en eller två dollar mer i snitt än den andra gruppen.

Så, vad sägs om att boka en sista minuten-resa?

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen