Annons

Studie: Stor miljövinst med tvättstuga

Tvättstugan har länge varit ett självklart inslag i svenska flerbostadshus, men på senare år har den utmanats och ofta valts bort till förmån för tvättpelare i varje lägenhet.

Anledningen är bekvämlighet – trots att studier visar att det både är dyrare och får stora konsekvenser för miljön.

Peter Sundqvist, försäljningschef för flerbostadshus på Electrolux Professional.

Peter Sundqvist, försäljningschef för flerbostadshus på Electrolux Professional.

Peter Sundqvist är försäljningschef för flerbostadshus på Electrolux Professional, som i många år haft en stark miljöprofil och arbetat hårt för att sänka sin egen och framförallt sina produkters miljöpåverkan.

– Våra lågenergiprodukter sänker förbrukningen med upp till 60 procent. Det gör stor skillnad. I dag har vi till exempel kunder som upptäckt att de kan sänka energiförbrukningen motsvarande ett par laddstolpar för elbilar, helt enkelt genom att byta ut befintlig utrustning i tvättstugan mot moderna lågenergiprodukter.

Peter Sundqvist har färgats av företagets starka miljöprofil. Han har ett starkt miljöengagemang och oroas över konsekvenserna som följer i de fall där tvättstugan väljs bort.

– Jag förstår att man tycker att det är skönt att ha en tvättmaskin i sin lägenhet. Men vi måste fråga oss om vår egen bekvämlighet verkligen är viktigare än vår gemensamma miljö.

Peter Sundqvist, försäljningschef för flerbostadshus på Electrolux Professional.

Peter Sundqvist, försäljningschef för flerbostadshus på Electrolux Professional.

Peter Sundqvist, försäljningschef för flerbostadshus på Electrolux Professional.

140 maskiner efter åtta år

Att tvättstugan är bättre för miljön är inte taget ur luften, utan stöds av forskning. För några år sedan presenterade Linköpings universitet studien ”En jämförande studie över miljökonsekvenser och ekonomiska potentialer i tvättstugan”. Den visar tydligt att en gemensam tvättstuga är att föredra, både ur miljömässig och ekonomisk synpunkt. Peter Sundqvist tar en nybyggnation av 35 lägenheter som exempel.

– Om varje lägenhet ska ha en egen tvättmaskin och torktumlare, blir det 70 maskiner. Efter cirka 8 år måste man skrota maskinerna och installera nya – då är vi uppe i 140 maskiner. Då tycker vi att man i stället ska bygga en gemensam tvättstuga utrustad med fyra professionella maskiner. Dessa fyra maskiner har kapacitet för att klara veckobehovet för alla 35 hushåll och har en beräknad livslängd på 15 år. Fyra professionella maskiner i en tvättstuga löser alltså samma tvättbehov, under samma tid som 140 hushållsmaskiner i lägenheterna. Då kan man fråga sig: Är det verkligen hållbart att vi ska bygga, använda och skrota alla dessa maskiner bara för att vi vill vara bekväma?

Överdosering undviks

Professionella tvättmaskiner ger också andra fördelar. Tack vare den inbyggda viktmätning som alla Electrolux Professionals tvättmaskiner är utrustade med, anpassas mängden tvättmedel och vatten till tvättens vikt. På så sätt undviks överdosering, vilket är bra ur miljösynpunkt. Dessutom gör viktmätningen, tillsammans med den höga kapaciteten, maskinerna flexibla. Samma maskin kan användas för såväl några strumpor som tjocka täcken. I exemplet ovan blir den totala miljöbelastningen cirka 10–30 procent lägre om man väljer tvättstuga framför tvättmaskin i varje lägenhet. Även den totala livscykelkostnaden (LCC) minskar med cirka 60 procent.

– Med en tvättstuga minskar man också byggkostnaderna för lägenheten, eftersom man inte behöver bygga ut våtutrymmet i badrummet i lika stor utsträckning, säger Peter Sundqvist.

Kostnadsfri tjänst för hjälp

Peter Sundqvist avslutar med att framhålla vikten av att tillsammans göra skillnad för klimatet – hur liten eller stor åtgärden än är.

– Jag säger inte att vi ska gå tillbaka till stenåldern utan göra små förändringar i vardagen, som att dela på en tvättstuga. Och visst kan det vara svårt att bryta vanor och välja bort det bekväma, men vi kan inte hålla på som vi gör nu. Vi lever över våra tillgångar på ett sätt som inte är hållbart och det tror jag att vi alla inser om vi tänker efter. 
Är du i tankar om att uppdatera tvättstugan? Electrolux Professional kan hjälpa er att gå igenom er nuvarande utrustning och ta fram en kalkyl på den besparingspotential som finns i er tvättstuga. Tjänsten är kostnadsfri, helt utan förpliktelser och kan dessutom vara mycket lönsam för er. Att byta ut tvätt utrustningen mot moderna lågenergiprodukter sänker kostnaderna mer än många tror och är dessutom ett effektivt och enkelt sätt att minska sin miljöpåverkan.

Annons
Detta är en annons från Electrolux Professional, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.