”Studie slår hål på myter om tiggare”

Det är få frågor i dag där så många rykten och myter florerar som i tiggerifrågan. Vi som dagligen möter dessa människor har länge haft bilden klar: det finns ingen organiserad brottslighet bakom. En nyligen publicerad rapport kan nu – svart på vitt – ­bekräfta vår bild och slå hål på myterna, skriver Marika Markovits, Stockholms Stadsmission.

Under strecket
Publicerad

Ett tiggeri­förbud syftar till en enda sak – att dölja utsattheten och fattig­domen, skriver Marika Markovits.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Marika Markovits

Foto: Alexander Mahmoud
Annons

Från olika håll i samhället förs det i dag titt som tätt upp argument för en kriminalisering av människor som tigger om ­pengar på våra gator. Ett konkret exempel är när den tidigare justitieministern Beatrice Ask och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé i en debattartikel (Dagens Nyheter den 30 april) skrev att ”organiserande av tiggeri ska förbjudas”. Genom ett förbundsbeslut i Bohuslän kommer Moderaterna i höst även ta ställning till ett natio­nellt totalförbud mot tiggeri. Det här är förslag som tidigare enbart hörde SD till, men som nu allt mer smygs in i de etablerade partiernas retorik. Det är en oroväckande trend som vi måste sätta stopp för. Här och nu.

För i takt med att debattläget blir allt mer uppskruvat ser vi en tydlig korrelation med hur bemötan­det i verkligheten ser ut för människor som tigger. För varje nytt utspel finns en människa som drabbas i form av ett ökande antal kränkande behandlingar. Bespottningar, förolämpningar och fysiska attacker har blivit allt mer vanligt förekommande i vår gatumiljö. Det är ett skeende som inte går att bortse från och som varje debattör måste förhålla sig till.

Annons
Annons
Annons